SVEMU JEDNOM DOĐE KRAJ: KNESSET GLASA O NOVOJ VLADI: ZAVRŠAVA ERA VLADAVINE BENJAMINA NETANYAHUA

Izrael se priprema u nedjelju okrenuti novu stranicu historije očekivanim glasanjem parlamenta koji bi trebao potvrditi “koaliciju promjene” i staviti tačku na vladavinu Benjamina Netanyahua, najdužu u historiji zemlje.

Knesset se okuplja na vanrednoj sjednici od 13 sati po GMT-u (16,00 po lokalnom vremenu) kako bi omogućio centristu i vođi opozicije Yaïru Lapidu i šefu radikalne desnice Naftaliju Bennettu da predstave svoju ekipu o kojoj će se potom tokom večeri i glasati.

Ta koalicija u kojoj su dvije stranke ljevice, dvije centra, tri desnice i jedna arapska stranka, uspjela je skupiti većinu od 61 zastupnika parlamenta koji ih ima 120.

Bude li izglasana, što se očekuje, time će s vlasti otići Benjamin Netanyahu koji se na čelu vlade nalazi 12 godina.

Suočen s procesom zbog korupcije, Netanyahu (71) je u subotu bio i meta protesta. Pred njegovom službenom rezidencijom u Jerusalemu, demonstranti nisu čekali glasanje kako bi proslavili pad Bibija, što je nadimak Netanyahua koji je bio lice Izraela od povratka na vlast 2009., nakon što je već bio na čelu vlade od 1996. do 1999.

Dvije godine krize

Novu koaliciju prve dvije godine vodit će Naftali Bennett, šef stranke Yamina, a potom Yaïr Lapid na isto toliko vrijeme.

Nakon glasanja u Knessetu, formalni prenos vlasti održat će se u ponedjeljak u uredu premijera.

Netanyahuov Likud obećao je “mirni prijenos vlasti” nakon dvije godine političke krize obilježene s četiri izborna procesa koji su završili ili nemogućnošću formiranja nove vlade ili vladom jedinstva koja je trajala samo nekoliko mjeseci.

  • Vlada će se zalagati za čitavo stanovništvo – vjernike, laike, ultraortodoksne, Arape – i to, bez iznimke – obećao je Naftali Bennett, koji je bivši Netanyahuov saradnik.
  • Stanovništvo zaslužuje odgovornu, efikasnu vladu koji stavlja dobrobit zemlje na čelo svojih prioriteta – dodao je Yaïr Lapid, koji bi za vrijeme Bennetta trebao biti šef diplomatije.

Čim preuzme vlast, nova vlada suočit će se s izazovima poput predviđenog marša ekstremne desnice za utorak u istočnom Jerusalemu, palestinskom sektoru pod izraelskom okupacijom.

Izazov će biti i postići trajni mir nakon primirja kojim je završio 11-dnevni majski rat.

Što se tiče odlazećeg premijera, on bi se također mogao suočiti, po lokalnoj štampi, s valom nezadovoljstva u svojoj stranci Likudu, budući da bi članovi navodno željeli i unutarstranačku promjenu.

Izvor:hayat.ba