Teško je biti gladan i žedan

Teško je biti gladan i žedan, a ibadet je kad to radiš zbog posta, Allaha radi. Međutim, ovo je samo jedan dio posta, njegova forma.
Srž posta je stepen iznad toga. To je stepen da se onaj ko posti čuva svih grijeha. Ako se podsjetimo da je grijeh uraditi ono što je Allah zabranio (haram) i neizvršiti ono što je On naredio (farz), onda će nam to postati jasnije. Dakle, “funkcija” posta je da se vjernik čuva pogleda koji je haram, riječi koje su haram, te postupaka koji su haram. Ali grijeh je i prekidanje rodbinskih veza, grijeh je i kamata, kocka, loš odnos prema roditeljima… No isto tako je grijeh ne izvršiti obavezu koja je farz. Prvi farz koji nam pada na pamet je farz namaza. I doista je grijeh, i to veliki, da čovjek ne klanja namaz, i zato je ramazan prava prilika da se počne redovno klanjati.
Mislim da svako ko shvati ovu srž posta, i iskreno radi Allaha posti ramazan, ukoliko (u)radi bilo koji grijeh, brzo će se pokajati, a pokajanje znači i popravljanje. To je jedinstvena prilika koju pruža mjesec. To je ujedno i (jedina) svrha posta koju je Allah naveo: “O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili.” (El Beqara, 183)
No, ima još jedan stepen posta – onaj najveći. To je stepen onoga ko pored toga što ispunjava formu posta, ne čini grijehe, svoj ramazanski dan ispunjava dodatnim neobaveznim dobrim djelima – nafilama. Što se tiče namaza, oni klanjaju noćni namaz – teraviju. Što se tiče zikra i Kur’ana, oni svaki dan prouče bar jedan džuz Kur’ana. Što se tiče sadake, oni mnogo više udjeljuju, nego u danima mimo ovog mjeseca…
Iako svi postači uglavnom ispunjavaju osnovni stepen, čini mi se da ima dosta ljudi koji sasvim “preskaču” srž, pa nastoje raditi dodatna dobra djela u ramazanu, dok istovremeno nastavljaju činiti neke jasne grijehe. Tako npr. imamo slučaj da onaj ko je prodavao alkohol prije ramazana, prodaje ga i u ramazanu, ali možda redovno odlazi u džamiju na mukabelu; onaj ko nije klanjao farz-namaze prije ramazana, i ne klanja ni u ramazanu, osim teravije i sl.
Vjerujte, veoma je bitno da nam u fokusu bude suština posta ramazana, i da ramazan koristimo kao priliku da je ispunimo. Ako je budemo nastojali primijeniti, onda ćemo uz Božiju pomoć izaći iz ramazana a učvstili smo svoje farzove tako da ih nećemo propuštati nakon ramazana i riješit ćemo se mnogih grijeha i bajram dočekati sa Allahovim oprostom baš kao što je rekao Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Ko bude postio ramazan vjerujući u Allaha i Njegovu nagradu i nadajući se oprostu, bit će mu oprošteni grijesi koje je počinio.” (Sahih Buhari)
A to je upravo sve što želimo sa našim postom.
dr. Rusmir Čoković
Izvor:n-um.com