TROJE UČITELJA OTPUŠTENO JER NISU HTJELI NOSITI MASKE

Otpušteno je troje austrijskih učitelja koji su ustrajno odbijali nositi maske FFP2, prenosi Reuters.

U međuvremenu je u Švicarskoj kupcu koji je odbio nositi masku zabranjen ulaz u trgovački lanac Migros na pet godina.

Zamor zbog koronavirusa raste u obje zemlje s protestima koji se odvijaju protiv ograničenja – zatvaranja trgovina i restorana te obveznog nošenja maski.

Po jedan učitelj iz okruga Freistadta, Vöcklabrucka te grada Welsa u Gornjoj Austriji otpušten je nakon što se nije uspjelo pronaći rješenje u razgovorima s vlastima, navodi list.

  • Uloženo je puno napora da ga se uvjeri da se pridržava higijenskih i preventivnih mjera, ali svi su bili uzaludni – reklo je savezno ministarstvo obrazovanja o učitelju u Freistadtu za Kronen Zeitung.

Još troje učitelja iz Freistadta, Braunaua i Steyra uspjeli su uvjeriti da nose maske pa su zadržali svoja radna mjesta, dodaje list.

Austrija je 25. januara postrožila pravila i tražila da se nose maske FFP2, koje filtriraju čestice, umjesto ranije dopuštenih pamučnih maski.

U Švicarskoj, gdje je nošenje maski obvezno u zatvorenom prostoru, samoproglašeni “pobunjenik protiv koronavirusa” pokušao je ući u supermarket u Luzernu bez maske.

Više puta je odbio staviti masku i na kraju je uhapšen. Muškarcu, čiji identitet nije poznat, zabranjen je ulazak u trgovine u vlasništvu tvrtke Migros, poput trgovine SportXX i trgovine namještaja Micasa.

  • Ako je kupac nerazuman, postane nasilan, prijeti i ometa poslovanje, Migros Luzern zadržava pravo izdavanja zabrane – rekao je glasnogovornik za švicarske novine 20 Minutes.Izvor:hayat.ba