TURCI NA GRANICI DOČEKUJU SVOJU DIJASPORU: PEČE SE BUREK, SLUŽI SE ČAJ I VODA

Svake godine, milioni ljudi širom svijeta napuštaju svoje domove u potrazi za boljom budućnošću.
Građani Turske su među onima koji su posebno izdvajaju u ovoj migraciji traganja za boljim životom, pri čemu su mnogi pronašli utočište i mogućnosti u Njemačkoj, sa procjenama da tamo sada živi oko 3 miliona turskih državljana.
Tokom godišnjih odmora, mnogi od ovih migranata se vraćaju u svoje rodne krajeve, putujući hiljade kilometara da bi se ponovno spojili sa svojim porodicama i prijateljima. Na tom putu, Granični prijelaz Kapikule između Turske i Bugarske postao je značajno mjesto gdje putnici mogu pronaći prijateljsku dobrodošlicu i odmoriti se od iscrpljujućeg putovanja.

Na ovom graničnom prijelazu, putnike dočekuje džamija sa otvorenim vratima, omogućavajući putnicima da se odmore i osvježe nakon dugog puta. Pored džamije, nalazi se i odmaralište sa šatorima i štandovima koji nude hranu i piće, kao i različite sadržaje za opuštanje.

Dva šatora pružaju prijeko potrebnu hladovinu, a na štandovima se nalazi hrana, čaj, slatkiši i hladna voda. Putnici koji imaju djecu mogu se osloniti na sadržaje za zabavu kao što su stolni tenis, stolni fudbal, igraonica sa zračnim igračkama, ljuljačke, tobogani i jastuci za odmor. Također, putnici mogu pratiti svoje omiljene crtaće na televizoru koji je dostupan.
Jedan putnik, Elvis iz Velike Kladuše, primijetio je ovu nesebičnu pažnju prema svojim sugrađanima na ovom graničnom prijelazu. On izražava svoju želju da se slična inicijativa primijeni i na graničnim prijelazima u Bosni i Hercegovini, kako bi putnici takođe imali priliku da se odmore i osvježe na svom putovanju.