TURKOVIĆ U ANKARI: UZ JAKU TURSKU I ZAPADNI BALKAN JE SIGURNIJI I JAČI, BIH SE NALAZI NA PREKRETNICI

Uz jaku Tursku i Zapadni Balkan je sigurniji i jači, izjavila je u ponedjeljak u Ankari ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković.

Turković je nakon sastanka s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom izjavila da je Bosna i Hercegovina “mala zemlja hrabrih ljudi” koja ima nesebičnu prijateljsku i partnersku podršku turskog naroda i predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

  • Zahvalni smo na ulaganju izuzetnih napora za napredak i stabilnost na Balkanu. Kontinuirano jačanje Turske, njene globalne i geopolitičke uloge, kao i njen ekonomski, tehnološki i svaki napredak nas u BiH raduje. Uz jaku Tursku i Zapadni Balkan je sigurniji i jači. Bez jake Turske pitanje je šta bi bilo, sigurno ni Zapadni Balkan ne bi bio miran – izjavila je Turković.

U tom kontekstu posebnu je važnost pridala je Diplomatskom forumu u Antaliji, koji je kako je kazala, objedinio različite interese zemalja Zapadnog Balkana, doprinoseći na taj način sigurnosti čitave regije.

  • Historija povezuje dvije naše dvije zemlje, a vjerujem da dijelimo i zajedničku budućnost u Evropskoj uniji i NATO savezu. Kao što znate, BiH je nedavno dobila status kandidata za članstvo u EU-u, za nas je to važan korak u pravcu gdje želimo ići. Naravno, svjesni smo da to neće biti lako – rekla je Turković.
Facebook

Istakla je da Turska ima važnu i konstruktivnu ulogu na Zapadnom Balkanu kada su u pitanju investicije te je podsjetila da je u 2021. godini ta zemlja bila drugi najveći investitor u BiH.

  • Naravno, ekonomsku saradnju trebamo jačati i tu vidimo snažnu volju s turske strane. Naše dvije zemlje nemaju otvorenih pitanja, imamo vrlo sadržajne odnose. Tursk ove godine, 29. oktobra, obilježava 100. godišnjicu Republike. Unaprijed čestitamo ovu značajnu godišnjicu i želimo puno uspjeha u budućnosti, želimo čvrstu i jedinstvenu Tursku pod vodstvom predsjednika Erdogana – poručila je Turković.

Na kraju se osvrnula i na geopolitičke promjene u svijetu, posebno u Evropi koje, kako je kazala, utječu na situaciju u BiH.

  • BiH se nalazi na prekretnici bez formiranja stabilne i široke probosanske koalicije i nastavka reformi. Dakle, sve ovo ukazuje da ulazimo u vrlo neizvjestan politički period – poručila je Turković, javlja Anadolija.
Izvor: hayat.ba