Turska izdala potjernicu za osnivačem platforme za trgovanje kriptovalutama: Uzeo dvije milijarde dolara i pobjegao u Albaniju

Turska je izdala međunarodnu potjernicu za osnivačem platforme za trgovanje kriptovalutama. Faruk Fatih Ozer pobjegao je u Albaniju s navodne dvije milijarde dolara od 391.000 ulagača.

62 osobe policija je uhapsila u istovremenim racijama u zoru u osam turskih gradova zbog navodnih veza s Ozerovom tvrtkom, Thodexom. On je optužbe nazvao “neutemeljenima” i rekao da je u Albaniji na poslovnim sastancima, piše BBC.

Tursko ministarstvo pravosuđa započelo je pravni postupak kojim se traži uhićenje i izručenje Ozera iz albanske prijestolnice Tirane. Također, Interpol je u petak izdao crvenu obavijest za Ozera nakon što je primio zahtjev iz Ankare te su mu zamrznuti bankovni računi. Sve veći broj Turaka odlučuje se koristiti kriptovalutama pokušavajući zaštititi svoju ušteđevinu od naglog pada vrijednosti lokalne valute, lire. No, tursko tržište kriptovaluta nije regulirano. Prošli tjedan Turska je izjavila da će zabraniti upotrebu kriptovaluta za plaćanje roba i usluga od 30. aprila.

Thodex je u srijedu objavio nejasnu poruku rekavši da im je potrebno pet dana za rješavanje nespecificirane vanjske investicije. Tada je obustavljeno trgovanje. Ulagači su počeli kontaktirati vlasti i znatno su povećani prigovori. Ozer je na službenom Twitter profilu kompanije napisao kako će se vratiti u Tursku “za nekoliko dana i surađivati ​​sa pravosudnim vlastima kako bi istina mogla izaći na vidjelo”.

Izvor:haber.ba