Turske oružane snage pokrenule kopnenu i zračnu antiterorističku akciju u sjevernom Iraku

Turske oružane snage (TSK) pokrenule su operaciju ¨Kandža¨ kopnom i zrakom protiv terorističkih ciljeva u regijama Metina, Zap i Avaşin-Basyan u sjevernom Iraku.

Najavljujući operaciju, ministar nacionalne obrane Hulusi Akar je izjavio:

“Od večeras (sinoć) naše herojske turske oružane snage pokrenule su operaciju ¨Kandža¨ protiv terorističkih ciljeva kako bi eliminisali terorističke napade na naš narod i sigurnosne snage sa sjevera Iraka i osigurali sigurnost naše granice.”

Navodeći da su ciljevi koji pripadaju terorističkoj organizaciji bili pod teškom paljbom u okviru operacije, Akar je rekao:

“/…/. U zaključku, odlučni smo spasiti našu plemenitu naciju od terorizma koji muči našu zemlju već 40 godina. Naša borba će se nastaviti sve dok se posljednji terorist ne neutralizira. Dah vojnika je na leđima terorista. Vidimo da je teroristička organizacija u procesu raspada. Sve naše aktivnosti provode se na način koji poštuje suverenitet i teritorijalni integritet prijateljskog i bratskog Iraka. Želio bih ponoviti da su naša jedina meta teroristi. Pokazuje se maksimalna osjetljivost kako bi se osiguralo da civili, okoliš, kulturne i vjerske strukture ne budu oštećeni”, javlja TRT.

Izvor:saff.ba