Turski ministar o efikasnosti vakcine Turkovac

Ministar zdravlja Turske Fahrettin Koca izjavio je da se 846.451 dobrovoljac prijavio za treću fazu ispitivanja domaće neaktivne vakcine protiv COVID-19 nazvane “Turkovac”.

Ministar Koca na Twitteru je objavio podatke o kliničkom ispitivanju vakcine “Turkovac”.

Data je prva doza Turkovaca u okviru treće faze ispitivanja. Iako je bila potrebna pomoć 40.800 dobrovoljaca, putem E-Pulsea u kratkom periodu je stigla 846.451 prijava. Potpuno smo uvjereni u dobar rezultat. Uskoro ćemo biti jedna od rijetkih država koje proizvode vlastite vakcine i čija se vakcina koristi u svijetu”, kazao je Koca.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan saopćio je danas da će naziv turske vakcine protiv koronavirusa biti “Turkovac”.

U Gradskoj bolnici u Ankari traje treća faza kliničkog ispitivanja turske vakcine na dobrovoljnim primaocima. Posredstvom videokonferencije, Erdogan je pozdravio sve stručnjake i osoblje uključeno u program razvoja turske vakcine.

Spremna do kraja godine

Istakao je kako je Turska, nabavkom vakcina iz Kine i Njemačke, uložila velike napore i ušla u proces masovne imunizacije građa. Erdogan je naglasio da će razvoj domaće vakcine protiv koronavirusa u Turskoj pomoći u kontroli epidemiološke slike u budućnosti.

“Kroz nekoliko sedmica će cjelokupno stanovništvo Turske preko 18 godina starosti biti obuhvaćeno vakcinacijom”, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan je ranije izjavio da se očekuje da turska anticovid vakcina bude spremna za upotrebu do kraja godine. Erdogan je u više navrata poručivao kako će Turska svoju domaću anticovid vakcinu podijeliti sa cijelim čovječanstvom.

U okviru programa imunizacije u Turskoj su do sada aplicirane ukupno 43.047.823 doze vakcina protiv koronavirusa. Prvu dozu anticovid vakcine u Turskoj je primilo 28.511.324 ljudi, dok je drugu dozu primilo 14.536.499.

Izvor:Radiosarajevo.ba