U Banja Luci nikad gora situacija, 350 hospitalizovanih

Privremeni predsjednik Gradskog odbora SNSD Banjaluka Vlado Đajić upozorio je danas da je epidemiološka situacija u Banjaluci nikada gora, te da će grad morati da učestvuje u finasiranju troškova liječenja građana.

On je ocijenio da će u gradskom budžetu morati biti izdvojeno najmanje 10 miliona KM za pomoć za liječenje građana u toku pandemije virusa korona.

Đajić je upozorio da sve više obolijevaju mladi, da se klinička slika brzo razvija od normalne do kiseoničke potpore, te naveo da su u ovom trenutku 64 pacijenta u prijemnoj ambulanti Urgentnog centra Univerzitetskog kliničkog centra Srpske, a da je hospitalizovano oko 350 pacijenata.

“Od toga je dvije trećine sa teškom kliničkom slikom, dok je više od 30 pacijenata na respiratoru, a više od 100 na kiseoničkoj terapiji”, rekao je Đajić na konferenciji za novinare.

On je ponovio da je situacija teška, te da je o tome zajedno sa direktorom Doma zdravlja u Banjaluci Nevenom Todorović obavijestio odbornike SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka.

“Zahvaljujući trudu medicinskih radnika, finansijskoj podršci rukovodstva Republike Srpske i na vrijeme predloženim epidemiološkim mjerama zdravstveni sistem smo podigli na najviši nivo”, rekao je Đajić.

On je naveo da je zbog različite epidemiološke situacije u lokalnim zajednicama Republički štab za vanredne situacije donio odluku da gradske i opštinske vlasti dalje donose mjere u odnosu na broj oboljelih u njihovim lokalnim zajednicama.

“Dok drugi načelnici i gradonačelnici sa zdravstvenim radnicima i svojim službama donose mjere i brinu o stanovništvu, imamo situaciju da je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković otišao na Kopaonik, gdje uživa, druži se i skija, te drži neka predavanja”, rekao je Đajić. Đajić je upozorio i da su troškovi pandemije veliki, te da je na današnjem sastanku bilo riječi i o usvajanju gradskog budžeta Banjaluke.

“Grad će morati da učestvuje u finansiranju troškova pandemije, a u predloženom budžetu nismo vidjeli stavku koja se odnosi na to ukoliko se naši građani budu morali liječiti u dvoranama, halama i ako budemo morali povećavati kapacitete, te primati nove radnike i kupovati lijekove”, ukazao je Đajić. (Srna)

Izvor:Tuzlanski.ba