U Banjoj Luci počela vakcinacija starijih od 65 godina, prijavilo se 9.000 zainteresovanih

Planom vakcinacije predviđeno je da se prvo vakcinišu zdravstveni radnici, korisnici i zaposleni u staračkim domovima, osobe starije od 65 godina, osobe s hroničnim bolestima pa nastavno osoblje, policija te ostali zaposleni na poslovima od javnog značaja

Vakcinacija starijih od 65 godina protiv koronavirusa počela je jutros u Banjoj Luci, u prostorijama Instituta za javno zdravstvo entiteta Republika Srpska, a imunizaciju provode timovi Doma zdravlja Banjaluka, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz ovog doma zdravlja naveli su da se do sada timovima porodične medicine prijavilo više od 9.000 Banjalučana starijih od 65 godina zainteresovanih za vakcinaciju.

Za područje grada Banja Luka od petka je u funkciji broj telefona 065/1314 putem kojeg se stariji od 65 godina mogu prijaviti za vakcinaciju. Za prijavu je potrebno poslati SMS poruku sa JMBG i imenom i prezimenom, a oni koji se prijave naknadno će biti informisani o tačnom terminu vakcinacije.

“Napominjemo da se trenutno za vakcinaciju prijavljuju samo lica starija od 65 godina. Pored ovog vida naručivanja za vakcinaciju, lica starija od 65 godina mogu se prijaviti i putem timova porodične medicine kao i putem E-čekaonice na internet stranici Ustanove”, navode iz Doma zdravlja Banjaluka.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a, izjavio je juče da je vakcinacija starijih od 65 u pojedinim domovima zdravlja na području RS-a već počela, a da će ostali domovi zdravlja vakcinaciju početi danas i u ponedjeljak.

U RS do sada su stigle 42.000 doze ruskih vakcina Sputnik V, koje su dovoljne za vakcinaciju 21.000 osoba. Planom vakcinacije predviđeno je da se prvo vakcinišu zdravstveni radnici, korisnici i zaposleni u staračkim domovima, osobe starije od 65 godina, osobe s hroničnim bolestima pa nastavno osoblje, policija te ostali zaposleni na poslovima od javnog značaja.

Izvor.fokus.ba