U Francuskoj se medicinski radnici odbijaju vakcinisati protiv koronavirusa

Prošle sedmice premijer Jean Castex rekao je da je samo 40 posto zdravstvenih radnika primilo vakcinu

Francuska Vlada saopćila je da stepen vakcinacije protiv koronavirusa među onima koji rade u zdravstvenim ustanovama “nije prihvatljiv” i te da bi se mogla uvesti obavezna vakcinacija ako se situacija u tom smislu ne poboljša.

– Posljednjih godinu dana naši zdravstveni radnici bili su pravi heroji, ali stopa vakcinacije među njima danas nije prihvatljiva, rekao je Gabriel Atal, vladin portparol, za list Le Parisien.

Ponavljajući riječi ministra zdravlja Oliviera Verana prošle sedmice, Atal je rekao da je vakcinacija odgovornost zdravstvenih radnika.

– Bilo bi neodgovorno da zdravstveni radnik odbije vakcinaciju. Svi su zasukali rukave nas izbave iz ove epidemije. Sada i oni moraju da zasuču rukave i da se vakcinišu, rekao je on.

Atal je dodao da će vlada nastaviti da podstiče one koji rade u zdravstvenim ustanovama da se jave i da se vakcinišu, ali ako to ne uspije, postoji mogućnost da vakcinacija postane obavezna.

Prošle sedmice premijer Jean Castex rekao je da je samo 40 posto zdravstvenih radnika primilo vakcinu protiv koronavirusa, piše Srna.