U marketima u Njemačkoj počeli se prodavati brzi testovina na koronu

Za brze testove nije potrebna dodatna laboratorijska oprema, slični su testovima za trudnoću

Njemački trgovački lanci „Aldi Nord“ i „Aldi Süd“ od jučer su u prodaju stavili i antigenske testove na koronavirus.

Kupcima će biti dopušteno kupiti samo jedno pakiranje kako bi se izbjeglo gomilanje i kako bi što veći broj ljudi imao pristup testiranju.

Pakovanje u kojem se nalazi pet testova Aldi prodaje po 25 eura, a Lidl po 22 eura. Rezultati testiranja poznati su kroz 15 do 20 minuta. Od ponedjeljka će se prodavati u drogerijama i ostalim supermarketima, između ostalog i u DM-u. Za brze testove nije potrebna dodatna laboratorijska oprema, slični su testovima za trudnoću.

Krajem februarau njemački Savezni institut za lijekove i medicinske uređaje prvi je put dao posebna odobrenja za samotestiranje na koronavirus. Za sva tri proizvoda uzorci se uzimaju brisom prednjeg dijela nosa. U SAD-u je takav test odobren za upotrebu u decembru.

Riječ je o brzom antigenskom testu koji otkriva protein koronavirusa, za razliku od PCR testova koji traže genetski materijal virusa. Brzi testovi na koronu u Njemačkoj i nekim drugim zemljama već su neko vrijeme dostupni u ljekarnama, ali samo uz liječnički recept i doplatu. Trgovine širom Njemačke kao i Lidl i supermarketi Rewe i Edeka najavili su da će nuditi testove na koronu.

Veliki je plus za nove brze testove da se uzorak može uzeti u prednjem dijelu nosa, pa je to prilično jednostavno napraviti i kući. PCR testovi pak prikupljaju materijal uzorka duboko u nosu ili duboko u grlu, za što je potrebno više stručnosti.

Čelnik Slobodnih demokrata (FDP) Christian Lindner već je sredinom februara naglasio da bi brzi testovi na koronavirus mogli biti šansa za veću slobodu usred pandemije.

Brzi testovi, nadaju se Nijemci, mogli bi im omogućiti malo više slobode u kratkom roku.

Izvor:fokus.ba