U ovome su nezamenjive: Tri zdravstvena problema koja sjemenke bundeve liječe kao od šale!

Pored toga što su prepune hranjivim materijama, sjemenke bundeve sadrže u sebi neke veoma ljekovite supstance.

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje konzumiranje semenki bundeve kao jednog od odličnih načina da organizam opskrbite neophodnim hranjivim materijama koje ne možete naći u izobilju u drugim namirnicama. S druge strane, ove ukusne semenke sadrže i određene prirodne supstance koje pomažu u lečenju određenih poremećaja i oboljenja. Evo i o čemu se radi.

Nesanica i poremećaji spavanja

Nesanica je, sama po sebi, prilično velik problem, ali je i simptom i uzrok drugih mnogobrojnih poremećaja i oboljenja. Osobe koje pate od nesanice često muči i depresija. Za sve one koji pate od nedostatka sna, semenke bundeve odličan su prirodni lek. Njihovo konzumiranje opušta um i telo, eliminiše nervozu i anksioznost te poboljšava san.

Evo i kako to funkcioniše: semenke bundeve sadrže aminokiselinu koja se zove triptofan. Aminikiseline su ništa drugo do gradivni blokovi većih proteinskih molekula. Interesantna stvar u vezi triprofana je da ga mozak koristi za proizvodnju serotonina, neurotransmitera koji se najčešće naziva hormon “dobrog raspoloženja”.

On smanjuje nervozu i stres, podiže raspoloženje, opušta um i pomaže vam da dobro spavate. Istraživanja pokazuju da konzumiranje semenki bundeve u kombinaciji sa izvorom ugljenih hidrata pomaže da mozak brže apsorbuje triptofan i otpusti serotonin.

Kod žena koje prolaze kroz menopauzu, hormonska neravnoteža prouzrokuje niz simptoma, kao što su česti naleti vrućine (valunge), glavobolje, bol u zglobovima i depresija. Semenke bundeve dokazano pomažu u regulisanju hormonske neravnoteže te leče pomenuta stanja.

Istraživanja pokazuju da ovi plodovi jeseni pomažu u povećanju nivoa lipoproteina visoke gustine (HDL), a da smanjuju dijastolni pritisak čime se smanjuje opterećenje na srce te se poboljšava nivo holesterola u organizmu,piše Stil

Kamen u bubregu

Semenke bundeve po prirodi su diuretik. Drugim riječima, one uzrokuju malo češće mokrenje usled čega dolazi do “čišćenja” bubrega i bešike od svih otpadnih materija koje se nalaze u organizmu. Istraživanja pokazuju da semenke bundeve sprečavaju formiranje kalcijum-oksalata (kamena u bubregu) te da pomažu u ispiranju njihovih nakupina.

Zapravo, čak i kod pacijenata koji ne reaguju na tradicionalne lekove protiv kamena u bubregu, semenke bundeve imaju olakšavajuće efekte. Bitno je napomenuti da su ove ukusne semenke takođe efikasne u kontrolisanju hipertenzije, artritisa i parazitskih infekcija, a pomažu i u zaštiti kardiovaskularnog sistema i jetre.

Izvor:haber.ba