U ponedjeljak moguća odluka o Covid-pasošima za bh. građane i o lakšem ulasku stranaca u BiH

Vijeće ministrara Bosne i Hercegovine na sjednici u ponedjeljak moglo bi donijeti odluku kojom će biti olakšan ulazak stranaca u našu zemlju, ali i kreirati takozvani Covid-pasoš za bh. državljane kako bi mogli lakše putovani u inostranstvo.

Najavio je ovo danas Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, odgovarajući na delegatsko pitanje Lidije Bradare (HDZBiH) postavljeno na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, Vijeće ministara BiH nije jučer postiglo konsenzus u vezi sa donošenjem izmjena i dopuna odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, koja je dopunjena na sjednici.

– Mi smo slijedom svih odluka susjednih zemlja, preporuka Evropske unije, Svjetske zdravstvene organizacije, donosili ograničenja za ulazak u BiH. Jedina sloboda koja postoji je za susjedne zemlje, dok je za druge potreban PCR test za ulazak – kazao je Tegeltija.

Dalje je pojasnio da je Vijeće ministara pripremilo odluku kojom bi ulazak stranaca u BiH bio nešto fleksibilniji i ponudili su nekoliko alternativa za siguran ulazak u BiH, od brzog testa, antigenskog testa, potvrde da ste vakcinisani, potvrde da ste preboljeli COVID-19.

– Cilj je bio da odluka stupi na snagu s 1. junom. Nismo postigli konsenzus, bilo je tehničkih primjedbi, ali i malih uvjetovanja s drugom odlukom koja je također u vezi s ulaskom u BiH. Vijeće ministara ponovo ima sjednicu 31. maja na kojoj će biti ova odluka koja će biti tehnički odrađena – rekao je Tegeltija.

Istakao je da se mora voditi računa i o tome da građani BiH imaju potrebu da putuju.

– Danas je sastanak ministrice civilnih poslova BiH Ankice Gudeljević sa ministrima zdravlja gdje treba da definišemo takozvani Covid-pasoš – najavio je Tegeltija.

– Mislim da ćemo u ponedjeljak imati odluku kojm ćemo omogućiti lakši ulazak u BiH i kreirati Covid-pasoš za građane BiH – naglasio je Tegeltija.

Dodao je da je Sjeverna Makedonija donijela odluku o slobodnom ulasku građana BiH te će vjerovatno biti razmotrena odluka da i BiH to omogući građanima Sjeverne Makedonije.