– Komšićev stav o multikulturalnoj BiH i bez konstitutivnosti samo je opasna tendencija narušavanja dostignutog balansa, pokušaj dominacije kroz majorizaciju kao proces i vrsta odnosa koja BiH vodi u neizvjesnu budućnost – rekao je Karan za RTRS i dodao:

– Budući da je Komšić svoju izjavu, kojom narušava Ustav BiH i koja dovodi do nestabilnosti BiH, dao pred takozvanim visokim predstavnikom Schmidtom, kojeg Komšić priznaje, pozivamo Schmidta da smijeni člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i da se iz Slovenije vrati kao građanin BiH, a ne kao član Predsjedništva – zaključio je Karan.

Iako su iz entiteta RS u proteklim danima uporno ponavljali kako ne priznaju Schmidta kao novog visokog predstavnika u BiH, Karan, koji je i profesor ustavnog prava, ovim je činom pokazao da ipak priznaje novog visokog predstavnika.

Također je svojim pozivom Schmidtu iskazao i podršku bonskim ovlaštenjima visokog predstavnika, protiv kojih je, naprimjer, često istupao lider SNSD-a Milorad Dodik. Ovakav istup generalnog sekretatara Vlade RS-a u suprotnosti je sa stavovima koje smo posebno posljednjih dana mogli čuti iz entiteta RS, te je kao takav u najmanju ruku iznenađujući.