U srijedu stiže 23.000 Pfizerovih vakcina u BiH, evo kako će biti raspoređene

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH uzeće određene količine kako bi izvršila kontrolu kvaliteta i dala dozvolu za upotrebu

Prva tura od 23.400 doza vakcina Pfizer za borbu protiv Covid-19 iz Covax mehanizma dolazi u srijedu, a one će odmah biti distribuirane krajnjim korisnicima, nadležnim zdravstvenim vlastima entiteta i Brko distrikta, kazali su za BHRT iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH uzeće određene količine kako bi izvršila kontrolu kvaliteta i dala dozvolu za upotrebu.

Dostavljenih 23.400 doza biće raspodjeljeno: Republika Srpska 7578 doza, Federacija BiH 15 210 doza i Brčko distrikt 612 doza.Planove cjepljenja izradili su nadležni ograni entiteta i Brčko ditrikta i oni mogu dati precizne informacije o tome ko će biti cijepljen, saopšteno nam je.

Ministarstvo trenutno ne raspolaže informacijama o daljem toku isporuka vakcina iz Covax sistema.

Imajući u vidu da su svi uvjeti ispoštovani, o čemu govori i prva isporuka koju očekujemo u naredna dva dana, očekujemo da je proces konačno otkočen i da će naručene i plaćene količine stuzati prihvatljivom dinamikom.

Još jednom napominjemo da tempo isporuke zavisi isključivo od COVAX mehanizma.

Podsjetimo, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković najavila je kako će u BiH 23. marta stići 24.300 doza Pfizer cjepiva, dok će 29. marta BiH dobiti 36.000 doza cjepiva AstraZeneca. Naredna isporuka cjepiva u okviru Covax programa, prema riječima Turković, očekuje se 22. aprila, kada bi trebalo da stigne 76.000 cjepiva AstraZeneca.

Izvor:fokus.ba