U Švicarskoj odobrena prva kapsula za eutanaziju

Švicarske vlasti odobrile su upotrebu kapsule za asistirano samoubistvo, štampane “3D” štampačem, koja bi trebala da bude spremna za upotrebu sljedeće godine, izjavio je dr. Philip Nitschke, kreator pomenutog uređaja.
Eutanazija je zakonita u Švicarskoj, a 1.300 ljudi se tokom 2020. godine prijavilo za proceduru, navodi se u podacima koje su objavile dvije glavne organizacije za astistirana samoubistva.
Lica koja su se prijavila za raniju proceduru gutala su tečni natrijum-pentobarbital, koji izaziva stanje duboke kome prije smrti, ali Nitschke, tvorac kapsule “Sarco“, nudi drugačiji pristup i obećava brzu i mirnu smrt, bez bilo kakvih lijekova.
Nova kapsula ostvaruje svoj cilj tako što se ispuni nitrogenom i time brzo smanjuje koncentraciju kiseonika i ubija osobu koja se nalazi unutra, kroz procese smanjenja molekularne koncentracije kiseonika u ćelijama i tkivima i snižavanja parcijalnog pritiska ugljen-dioksida u arterijskoj krvi, prenijela je “Russia Today”.
Nitschke je objasnio da će “korisnik” osjetiti blagu dezorijentaciju, a moguće je i da osjeti blagu euforiju prije nego što izgubi svijest.
On je za internet stranicu “Svisinfo” u subotu, 4. decembra, naglasio da smrt nastupa nakon tridesetak sekundi, te da “nema osjećaja panike ili gušenja”.
Australijski stručnjak dodaje da se mašina aktivira iznutra, te da osoba sama pritišće dugme za start.
Izvor:Tuzlanski.ba