U TURSKOJ OBILJEŽENA ŠESTA GODIŠNJICA OD UTAPANJA SIRIJSKOG MALIŠANA ALANA KURDIJA

Danas se navršava šesta godišnjica od potonuća gumenog čamca u kojem je život izgubilo pet osoba, uključujući i trogodišnjeg sirijskog dječaka Alana Kurdija čije beživotno tijelo je pronađeno na plaži u Turskoj, a ti prizori potresli su svjetsku javnost.

Brodolom se dogodio kod turskog priobalnog grada Bodruma, a i danas je na plaži Fenerburnu odana počast mališanu koji je prvobitno identificiran kao Aylan, a naknadno je utvrđeno njegovo pravo ime Alan Kurdi.

Na obilježavanju tužne godišnjice u Bodrumu prisustvovao je i Omer Sariyaka koji je snimio i film “Alan Baby“ kojim je ukazao na golgote kroz koje prolaze migranti i izbjeglice.

On je za AA kazao da je ono što se dogodilo prije tačno šest godina bila sramota cijelog čovječanstva.

  • Od tada se ništa nije promijenilo. Za mene je ovo sramota UN -a. Hiljade, možda desetine hiljada ajlanskih beba nažalost je izgubilo živote u ovim morima od tog dana. Nadamo se da svijet više neće zatvarati oči pred ovim tragedijama i da se tako nešto više nikada neće ponoviti – kazao je Sariyaka.

U brodolomu prije šest godina život su izgubili i majka i stariji brat poginulog Alana Kurdija. Ta tragedija je još jednom pokazala strahote ratne golgote kroz koju prolazi sirijski narod, ali je i privukla pažnju međunarodne zajednice na probleme izbjeglica, javlja AA.

Krivični sud u Bodrumu osudio je trojicu optuženika na zatvorske kazne u trajanju od po 125 godina. Osuđeni su za petostruko ubistvo i organiziranje krijumčarenja migranata. Ranije su uhapšena još dvojica sirijskih državljana koji su osuđeni na zatvorske kazne od po 50 mjeseci. Osuđeni su za pomaganje u krijumčarenju migranata.

Izvor:hayat.ba