U Tuzli formirana posebna jedinica policije, uz presretače počinju kažnjavati vozače

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona svoj rad dodatno unapređuje uz 45 novih vozila koja su nedavno nabavljena, a tu su i dva takozvana presretača koje će koristiti nanovo formirana Jedinica za saobraćaj.

Uz njihovu pomoć od ponedjeljka i zvanično počinje kažnjavanje vozača koji naprave neki od prekršaja na cestama, a dodatnoj sigurnosti u saobraćaju doprinijet će posebno formirana policijska jedinica.

Naime, najnovijim izmjenama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciju MUP-a TK, nakon skoro 20 godina ponovo je formirana Jedinica za saobraćaj, a njena isključiva nadležnost je sigurnost saobraćaja u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH, s akcentom na magistralne i regionalne puteve.

“Ova jedinica je opremljena najmodernijim vozilima za obavljanje poslova i zadataka iz domena policije. Njihova prvenstvena uloga će biti evidentiranje prekršaja u oblasti sigurnosti saobraćaja, kao i svih ostalih prekršaja i krivičnih djela iz nadležnosti Uprave policije MUP-a TK”, kazao je direktor Uprave policije MUP-a TK Dževad Korman.

Dževad Korman (Foto: A. K./Klix.ba)

Dževad Korman (Foto: A. K./Klix.ba)Nešto ranije tuzlanska policija dobila je i dva specijalna vozila, takozvana presretača, koji imaju visokosofisticiranu opremu, a poslužit će za evidentiranje prekrašaja u saobraćaju i sankcionisanje njihovih počinilaca. Nakon obuke i probne upotrebe, represivno djelovanje počinje od ponedjeljka.

“Od ponedjeljka će u funkciji biti presretači, građani su imali priliku upoznati se sa tim vozilima. Oni će pored preventivnog djelovanja, u narednom periodu djelovati i represivno prema počiniocima prekršaja”, naglašava Korman.

Trenutno stanje u saobraćaju direktor policije ocjenjuje zadovoljavajućim, naglasivši da se unazad deceniju i po tek ove godine bilježi i najmanja smrtnost na cestama Tuzlanskog kantona.

“Također i u ostalim segmentima, ukoliko mjerimo broj saobraćajnih nesreća i povrijeđenih osoba, možemo reći da je prisutan trend opadanja”, dodao je Korman, naglasivši da je stanje sigurnosti povoljno i u oblasti javnog reda i mira te kriminaliteta.

Za dodatno opremanje policije Vlada Tuzlanskog kantona izdvojila je dva i po miliona konvertibilnih maraka, a od početka godine do danas nabavljeno je ukupno 49 vozila.

Kantonalni ministar unutrašnjih poslova Hajrudin Mehanović najavljuje da će u narednih nekoliko dana biti potpisan ugovor za nabavku i četiri oklopna transportera.

“Vozila se nabavljaju za potrebe Specijalne jedinice za javni red i mir. S druge strane, još nam ostaje nabavka dugih cijevi, koja je unazad nekoliko mjeseci šest puta obustavljana na osnovu žalbi raznih dobavljača po istom osnovu. Ovdje se radi o trošenju dragocjenog vremena, ali određeni dobavljači se služe i time. Vjerujem da će se do kraja ove godine realizirati i ova nabavka”, naveo je Mehanović.

Hajrudin Mehanović (Foto: A. K./Klix.ba)

Hajrudin Mehanović (Foto: A. K./Klix.ba)

U Upravi policije MUP-a TK trenutno se nalazi više od 250 vozila čija je prosječna starost iznad deset godina. Zbog toga je opredjeljenje Kantonalne vlade da se i u narednom periodu izdvoje finansijska sredstva kako bi se nabavkom nove opreme postigla još veća efikasnost policije, a u tome su i zaštitni panciri, uniforme i slično.

Izvor:klix.ba