Ubrzo drastično poskupljuje piletina, evo koliko bi moglo iznositi povećanje cijena

Piletina i proizvodi od pilećeg mesa ubrzo će poskupjeti u Bosni i Hercegovini, potvrdio je za Faktor Edin Jabandžić, predsjednik Koordinacionog odbora peradara – živinara BiH.

– To je neminovno, mislim da će se desiti već u ovom mjesecu. Realno je da povećanje cijena iznosi 20 posto. Mi, proizvođači pilećeg mesa, jednostavno smo primorani na to – kaže Jabandžić.

Tako će, recimo, kilogram filea koji je dosad koštao osam KM uskoro imati cijenu od 9,6 KM. Jabandžić objašnjava razloge za ovo poskupljenje koje će, nema sumnje, biti novi udar na standard bh. građana koji su zbog prihvatljivih cijena od mesa najviše kupovali upravo ono pileće.

Rast cijena hrane na međunarodnim berzama

– Drastično su skočile cijene hrane na međunarodnim berzama. Kukuruz je u januaru 2020. godine koštao 127 eura, a danas je njegova cijena 195 eura. Dalje, soja je prije godinu koštala 300 eura, sada je 470. Zatim, za sojinu sačmu sada treba izdvojiti 521 euro, a prije godinu trebalo nam je 340.

Pšenica je najmanje poskupjela, bila je 160 eura, sada je 200. To su u zboru ogromna poskupljenja koja ne može izdržati nijedan peradar u BiH, a da ne dođe u ozbiljne probleme ukoliko se ne podignu cijene na našem tržištu – naglašava Jabandžić.

Naš sagovornik podvlači kako je izostala pomoć države u doba pandemije.

Izostala pomoć državnih institucija

– Nijedan od šest-sedam vodećih proizvođača pilećeg mesa u BiH nije dobio nikakvu pomoć od države. U FBiH su subvencionirali one firme koje barem 30 posto svojih proizvoda izvoze. Kao, razlog je da se podstakne izvoz.

Šta bi ljudi jeli u BiH i koja bi cijena pilećeg mesa bila u jeku pandemije tokom 2020. da smo se prvenstveno orijentisali na izvoz? Cijene bi značajno skočile, mesa ne bi bilo dovoljno. Kada je država proglasila stanje prirodne nesreće u martu 2020, na snagu je stupio moratorij na cijene. Nismo dobili nikakve subvencije, a cijene hrane, transporta i ostalog su porasle. Snalazili smo se kako znamo i umijemo – riječi su Jabandžića.

Izvor: Faktor