Ukrajinske vlasti izazvale buru kritika nakon što su žene vojnici prikazane kako marširaju u štiklama

Ukrajinske vlasti izazvale su buru nakon što su objavljene službene slike žena u vojsci kako vježbaju za paradu u štiklama.

Ukrajina se sprema organizovati vojnu paradu sljedećeg mjeseca kako bi obilježila 30 godina nezavinosti nakon raspada Sovjetskog Saveza, a ministarstvo odbrane objavilo je u petak fotografije žena vojnika kako marširaju u štiklama.

“Danas se po prvi put trening odvija u cipelama s potpeticom”, rekla je kadetkinja Ivannu Medvid.

“Nešto je teže nego u vojnim čizmama, ali trudimo se”, dodala je Medvid u komentarima objavljenim u četvrtak.

“Teško je zamisliti idiotskiju, štetniju ideju”, rekla je Inna Sovsun, članica stranke Golos, ukazujući na zdravstvene rizike.

Također je rekla da su ukrajinske žene vojnici poput muškaraca, riskirale svoje živote i “ne zaslužuju da im se rugaju”.

Ukrajina se borila s separatistima koje podržavaju Rusi na istoku zemlje, u sukobu koji je od 2014. ubio više od 13 000 ljudi.

Olena Kondratyuk, zamjenica predsjednika Skupštine rekla je da bi se vlasti trebale javno izviniti zbog “ponižavanja” žena i provesti istragu.

Kondratyuk je rekao da se više od 13.500 žena borilo u trenutnom sukobu.

Više od 31.000 žena sada služi u ukrajinskim oružanim snagama, uključujući više od 4.000 oficira.

Izbor obuće izazvao je kritike na društvenim mrežama i u parlamentu te doveo do optužbi da su žene vojnici bile seksualizirane.

“Priča o paradi u štiklama prava je sramota”, rekao je komentator Vitaly Portnikov na Facebooku, tvrdeći da su neki ukrajinski dužnosnici imali “srednjovjekovni” način razmišljanja.

Druga komentatorica, Maria Shapranova, optužila je ministarstvo odbrane za “seksizam i mizoginiju”.

“Štikle su ruglo žena koje je nametnula industrija ljepote”, napisala je.

Izvor:haber.ba