Upozorenje naučnika: Upaljen je crveni alarm za čovječanstvo!

U najnovijem i opsežnom izvještaju radne grupe Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC) se navodi da bi zbog emisija štetnih plinova već u sljedećih deset godina mogli očekivati nove značajne poraste temperatura i nivoa mora

U najnovijem i opsežnom izvještaju radne grupe Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC) se navodi da bi zbog emisija štetnih plinova već u sljedećih deset godina mogli očekivati nove značajne poraste temperatura i nivoa mora.

Ograničavanje globalnog rasta temperature na 1,5 stepenu Celzijusa ili čak dva stepena, biće nedostižno bez hitnog, brzog i opsežnog smanjenja emisije stakleničkih plinova, objavljeno je u ponedjeljak u najnovijem izvještaju IPCC-a.

Očekuje se da će narednih godina globalna temperatura doseći ili preći 1,5 stepen Celzijusov zagrijavanja.

Kako je utvrđeno u izvještaju, vlade moraju prepoloviti emisije do 2030. godine kako bi pružile najbolje šanse za ograničavanje porasta temperature na 1,5 stepen.

U izvještaju IPCC-ovog šestog ciklusa procjene pod naslovom “Klimatske promjene 2021: Osnova fizičke nauke”, navodi se kako nema sumnje da su klimatske promjene uzrokovane ljudskim aktivnostima.

U izvještaju se navodi da je gotovo cijelo zagrijavanje koje se dogodilo od predindustrijskog doba uzrokovano oslobađanjem plinova koji zadržavaju toplinu, poput ugljičnog dioksida i metana. Veći dio toga rezultat je spaljivanja fosilnih goriva – ugljena, nafte, drva i prirodnog plina.

U izvještaju od 3.000 stanica se navodi da je u posljednjoj deceniji arktički morski led na najnižem nivou od 1850. godine, te da je globalni porast nivoa mora od 1900. godine porastao najbrže u posljednjih 3.000 godina.

Očekuje se da će se ekspremne vremenske prilike, od oluja do toplotnih valova, pogoršati i postati učestalije.

Naučnici predviđaju da će nivo mora nastaviti rasti narednih stotina do hiljada godina. Oni predviđaju da će nivo mora na globalnom nivou porasti i do dva metra do 2100. godine, a do 2150. godine i do pet metara.

Gotovo sve zemlje potpisale su Pariski klimatski sporazum 2015. godine koji ima za cilj ograničiti globalno zagrijavanje na dva stepena Celzijusa, a idealno ne više od 1,5 stepeni Celzijusa do 2100. godine.

Autori izvještaja, njih više od 200 pogledali su pet scenarija i zaključili da će svijet preći prag od 1,5 stepeni poslije 2030. godine, što je znatno ranije nego što je to bilo u prethodnim predviđanjima.

Panel se sastoji od nezavisnih stručnjaka koje su vlade i organizacije predložile kako bi pružile najbolji mogući naučni konsenzus o klimatskim promjenama.

Današnji izvještaj radne grupe IPCC-a “crveni je alarm za čovječanstvo”, rekao je

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres nazvao je današnji izvještaj radne grupe IPCC-a “crvenim alarmom za čovječanstvo.”

Guterres: Ovo je “smrtna presuda” fosilnim gorivima!

Ekspertski naučni izvještaj o klimatskim promjenama „mora zvučati kao smrtna presuda“ za korištenje uglja, nafte i gasa – izjavio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres danas, upozoravajući da sagorijevanje fosilnih goriva uništava planetu.

Međuvladina komisija o klimatskim promjenama (IPCC) zaključila je da će cilj pariškog klimatskog sporazuma od porasta globalnog zagrijavanja za 1,5 stepeni Celzijusa vjerovatno biti prekršen do 2030. godine – deceniju ranije nego što je prognozirano prije tri godine.

Guterres je nazvao izvještaj IPCC – najdetaljnje razmatranje klimatske nauke ikada provedeno – „crvenom šifrom za čovječanstvo“.

– Ovaj izvještaj mora zvučati kao smrtna presuda za korištenje uglja i fosilnih goriva, prije nego što oni razore našu planetu – navodi Guterres u izjavi za javnost.

– Zemlje bi također trebale okončati nova istraživanja i proizvodnju fosilnih goriva, i okrenuti se od subvencioniranja fosilnih goriva ka obnovljivoj energiji – zaključio je čelnik Svjetske organizacije, prenosi AFP.

Izvor:fokus.ba