Virusni imunolog iz Njemačke: Virus će uskoro biti stvar prošlosti

Virusni imunolog u Centru za infektološka istraživanja u Braunschweigu u Njemačkoj Luka Čičin-Šain uvjeren je da će zahvaljujući brzini razvoja vakcina virus korona uskoro biti stvar prošlosti

Međunarodni tim naučnika Tehničkog univerziteta u Braunschweigu i Centra za infektivna istraživanja u časopisu Nature Communications objavio je članak o razvoju posebnih antitijela protiv korona virusa. Virusni imunolog u Centru za infektološka istraživanja u Braunschweigu u Njemačkoj Luka Čičin-Šain uvjeren je da će zahvaljujući brzini razvoja vakcina virus korona uskoro biti stvar prošlosti.

“Ne radi se o cjepivu, nego o strategiji koja u osnovi djeluje kao lijek, tako da se protutijela mogu davati ljudima koji su oboljeli od Covida, a ne preventivno kao cjepivo da se ljudi ne bi razboljeli”, rekao je za Dnevnik HTV-a dr Čičin-Šain o objavljenom članku.

Čičin-Šain govori kako su u osnovi napravljena antitijela kakva tijelo inače razvija te se uzimaju od pojedinaca koji ih imaju, unose u epruvetu te se potom mogu davati drugim ljudima koji takva antitijela još nisu stekli kako bi neutralisala virus i na taj način omogućila organizmu odbranu od infekcije.

“Sigurno nismo prvi koji su razvili antitijelo, ima i drugih timova. Poznato je da je i Donald Trump dobio terapiju antitijelima kada se razbolio i to mu je vjerovatno pomoglo, no novost je da smo mi ta antitijela dobili od seruma pojedinaca još puno prije nego što se pandemija pojavila. Radi se o serumima koji su dobiveni 2018. – 2019, kada taj virus nije ni postojao. Iz njih smo uspjeli izdvojiti ona protutijela koja prepoznaju virus, koja su ga u stanju neutralizirati, i to je vrijednost naše ideje. Ne treba se čekati da neko napravi antitijela kako bismo ih izolirali iz već zaraženih ljudi, nego možemo čim se neka pandemija pojavi, koristeći ovu metodu, izolirati antitijela iz dobrovoljaca koji nikad nisu ni bili inficirani i vrlo brzo početi razvijati lijek koji može kontrolirati virus. Poenta je u brzini djelovanja protiv novih pandemija”, naglasio je Čičin-Šain.

“Svjedoci smo neviđene brzine u razvoju vakcine, EMA je danas odobrila već četvrto cjepivo koje dolazi na tržište, peto – Sputnik – uskoro bi također moglo biti odobreno. Dakle, širom svijeta proizvode se vakcine kojima možemo stati na kraj pandemiji. Normalno se cjepivo razvija i proizvodi oko pet godina, sada se sve događa u godinu dana. Vidimo da tehnologija pomaže i da će korona virus uskoro biti stvar prošlosti”, zaključio je Čičin-Šain.

Izvor:fokus.ba