Vlada FBiH: Dogovorena jednokratna finansijska podrška penzionerima

Ova pomoć bit će isplaćena uz julsku penziju

Premijer Federcije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i zamjenici premijera, ministrica finansija Jelka Milićević i ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača su sa rukovodstvima saveza penzionera u FBiH na čelu sa Redžom Mehićem i Ivom Kožulom dogovorili da će Vlada Federacije BiH omogućiti jednokratnu finansijsku pomoć penzionerima koji su rezidenti BiH, a penzije ostvaruju kod Federalnog zavoda PIO/MIO.

Sastanku je prisustvovao i direktor Federalnog zavoda PIO/MIO Zijad Krnjić, a razgovarano je o iznalaženju rješenja kojim bi penzioneri dobili jednokratnu finansijsku podršku jer je i njihov status dodatno pogoršan situacijom izazvanom pandemijom koronavirusa.

Ova pomoć bit će isplaćena uz julsku penziju.

Premijer i zamjenici premijera zatražili su od predstavnika penzionera da iznesu svoje zahtjeve, te se na sastanku osim potrebe za jednokratnom novčanom pomoći, razgovaralo i o eventualnim poboljšanjima koje bi u konačnici sistematski trebali doprinjeti poboljšanju statusa ove kategorije stanovništva.

Jednoglasno je zaključeno da je prioritet očuvanje stabilnosti penzijskog fonda i redovnost isplata, a što je postignuto penzionom reformom koju je provela ova vlada.

“Ovo je trenutno jedina opcija da koliko, toliko pomognemo ovoj zaslužnoj kategoriji stanovništva i ovo je bio najbolje i najbrže rješenje kojim pomažemo penzionerima, a istovremeno ne kršimo Zakon o PIO/MIO i ne ugrozimo postignutu stabilnost penzionog fonda i redovnost isplata penzija. Ni u kom slučaju nismo željeli podleći populističkim potezima kojim bismo zasigurno ugrozili teško postignutu likvidnost fonda i prekršili zakonske odredbe”, naveo je Novalić.

Prema njegovim riječima, usklađivanje penzija je zakonski regulisano i precizirano je kad se i kako mogu uvećavati penzije.

“Nadam se da penzioneri razumiju naše napore i opredjeljenost da stabilnost i redovnu isplatu penzija ne dovedemo u pitanje”, dodao je.

Premijer i zamjenici premijera su naglasili da se u 2021. godini već bilježi ekonomski oporavak, a što pokazuju i statistički podaci, tako da je izvjesno zakonsko značajnije uvećanje penzija u narednoj godini.

Ministrica Miličević je istakla da ova vlada ne želi obećavati ono što nije u mogućnosti i ispuniti, te upoznala penzionere sa realnim finansijskim mogućnostima.

Ministar Drljača, kao resorni ministar, ponovio je da Ministarstvo rada i socijalne politike daje konstantnu podršku penzionerima i njihovim udruženjima, ali da se mora voditi računa o realnim mogućnostima.

Redžo Mehić, predsjednik UO Saveza udruženja penzionera/umirovljenika u FBiH, zajedno s kolegama je naglasio značaj očuvanja Zakona o PIO/MIO.

“Svjedoci smo da je ova Vlada FBiH ispoštovala sve odredbe Zakona o PIO/MIO. Također smo svjedoci da Vlada čini ogromne napore kako bi se smanjili negativni uticaji pandemije na ekonomiju. No, nama je zaista bitno da se pomogne našim penzionerima, jer su imali ogromne izdatke tokom pandemije. Zakon ima svojih manjkavosti i postoji potreba za korekcijama, ali je prioritet zadržati ovo što smo postigli zakonom”, kazao je Mehić.

Penzionom reformom koju je provela ova vlada, između ostalog, isplata penzija se vrši iz Budžeta Federacije BiH i priroritetna je, a penzije se isplaćuju u istom periodu svaki mjesec.

Reformom, tačnije stupanjem na snagu sada važećeg Zakona o PIO/MIO, dosad je već izvršeno nekoliko usklađivanja penzija, redovnih i vanrednih, koja su predstavljala povećanja penzija u skladu sa zakonskim odredbama i u realnim okvirima.

Zakonom je, a što je od velikog značaja, propisano i to da se ne uvećavaju najviše penzije sve dok one najniže ne postignu određeni iznos što predstavlja put ka ispravljanju dosadašnjeg velikog jaza u iznosima najnižih i najviših penzija.

Posebna pažnja i podrška penzionerima je neupitna za Vladu FBiH jednako kao i opredjeljenost da postignuti rezultati referme ne smiju biti narušeni nepromišljenim potezima.

Izvor:haber.ba