Vlada KS produžila policijski sat i zatvorila ugostiteljske objekte na 15 dana

Policijski sat produžen od 21 sat do pet ujutro, Forto najavio paket pomoći za poslovne subjekte kojima je zabranjen rad

Vlada Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici donijela je odluku da se od subote opet zatvore ugostiteljski objekti, a od sutra produži ograničenje kretanja.

Policijski sat će biti produžen od 21 sat do pet ujutro. Ove dvije odluke važe za narednih 14 dana, potvrdio nam je ministar saobraćaja Adnan Šteta.

Sjednica Vlade KS je još u toku, a kako saznajemo na snazi ostaju ostale ranije usvojene mjere.

U međuvremenu je iz Službe za protokol i press KS saopćeno da će zabrana kretanja na snazi biti narednih 15 dana.

Odobrenje poslodavaca za kretanje

– Također, na period od 15 dana, počevši od 20.03. 2021. godine u 5 sati, zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata u Kantonu Sarajevo, uz dozvoljenu dostavu hrane i pića. Zaključkom o zabrani rada ugostiteljskih objekata obuhvaćene su djelatnosti restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane (KD 56.10) te djelatnosti pripreme i usluživanja pića (KD 56.30) – saopćeno je.

Vlada KS danas je utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS, te ga je uputila na razmatranje Skupštini KS, uz prijedlog da se donese po hitnom postupku

– Premijer Edin Forto poručio je da će Vlada KS odmah po usvajanju Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS, a koji će se naći pred Skupštinom KS naredne sedmice, spremiti paket pomoći za poslovne subjekte kojima je zabranjen rad.

Iz zabrane kretanja u KS izuzeti su svi uposlenici koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti  na rješavanju epidemije COVID na području KS, uposlenici kojima se proces rada odvija u smjenama, međugradski i međunarodni prijevoz putnika, taxi služba, kao i vozači teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu. Uposlenici koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti na rješavanju epidemije COVID, uposlenici kojima se odvija proces rada u smjenama, moraju imati odobrenje poslodavaca za kretanje u periodu od 21 uvečer pa do 5 sati ujutro narednog dana – saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Produženje važenja svih ranijih mjera

Danas je donesen  i zaključak o produženju važenja svih ranijih mjera po preporukama Kriznog štaba.

– Vlada upućuje riječi zahvalnosti zdravstvenim radnicima  na bespoštednoj borbi za zdravlje i živote svih nas tokom pandemije, kao i stanovnicima Kantona Sarajevo koji u ovom teškom periodu poštuju preporuke struke i mjere koje su na snazi – saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Izvor:avaz.ba