Vladika Bojović: Zbog mira u regionu moramo priznati genocid u Srebrenici

Vladika Boris Bojović iz Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), vikar metropolita Mihaila, koji će prisustvovati obilježavanju 26. godišnjice od genocida u Srebrenici, kazao je kako radi dobre saradnje i mira u čitavom regionu treba priznati da se u Srebrenici dogodio genocid.

Bojović je u izjavi za AA kazao, poslije rezolucije koju je donijela Skupština Crne Gore o genocidu u Srebrenici, a za koju je glasala većina zastupnika opozicije i pozicije, došli su kao brojna delegacija, sastavljena od 40 osoba, kako bi odali počast nevino stradalim ljudima u genocidu u Srebrenici.

Istakao je kako su tu da pošalju poruku kako nikad i nigdje na planeti ne treba ovakav genocid da se dogodi.

“Mislim da radi dobre saradnje i mira u čitavom regionu i na čitavom Balkanu, moramo prvo svoje greške da priznamo i da priznamo da se u Srebrenici desio genocid, a poslije toga da krenemo u saradnju radi novih generacija koje dolaze i da nikada više se ne desi nijedan zločin i nijedan genocid jer vjera i nacija nikada ne trebaju da budu niti su razlog za bilo kakav sukob i bilo kakva negiranja”, rekao je Bojović.

Danas se u Potočarima, kraj Srebrenice, održava komemoracija, dženaza i ukop još 19 žrtava genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, počinjenog u julu 1995. godine.

Izvor:Radiosarajevo.ba