Vlasnici nargila barova u BiH: Želimo ista pravila kao u Njemačkoj i regionu

Vlasnici nargila barova obratili su se javnosti u vezi predloženog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje, koji je na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH 26. maja.
– Sasvim nam je jasno da Federacija Bosne i Hercegovine treba donijeti nova pravila za kontrolu duhanskih proizvoda, ali isto tako nam nije jasno zašto ta pravila moraju biti strožija nego u Njemačkoj i drugim zemljama EU, i mnogo strožija nego u regiji – istakli su vlasnici nargila barova.
Vlasnici ugostiteljskih objekata u kojima se služe vodene lule, kojih u Federaciji BiH ima preko 300, a u kojima je zaposleno preko 2.000 radnika, pozivaju zastupnike u Parlamentu Federacije BiH da podrže amandmane na zakon koji su dostavili zastupnici Irfan Čengić i Salmir Kaplan.
Ovim amandmanima, ističu, se ne mijenja suština zakona, te bi pušenje i dalje bilo zabranjeno kako je planirano zakonom , ali bi pored psihijatrijskih ustanova i aerodroma, omogućio izuzetak za nargila barove u kojima bi se mogle služiti samo vodene lule(nargile) ali ne i cigarete.
– Ovakva praksa je prisutna i u zemljama EU od onih najuređenijih kao Njemačka i Luksemburg do zemalja iz regije, Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije, te ne vidimo razlog zašto isto ne bi bilo dozvoljeno i u Bosni i Hercegovini – naglašavaju vlasnici.
Također, ističu da je za vrijeme pandemije u FBiH ugašeno desetine hiljada radnih mjesta. Ukoliko se zakon usvoji bez amandmana ovaj će zakon preko noći ugasiti preko hiljadu radnih mjesta direktno.
– Apelujemo na Vladu Federacije Bosne i Hercegovine i zastupnike u Parlamentu FBiH da prihvate predložene amandmane, te bi takav zakon uveo zabranu pušenja ali i omogućio izuzetak kao u regiji i EU – zaključuju vlasnici nargila barova.
Izvor:Tuzlanski.ba