Vrijedni poljoprivrednici i po velikim vrućinama u polju: Raditi se mora i na plus 35, treba osigurati hranu za zimu

Otkad se bavim ovim poslom, nijednog trenutka nisam pomislio da napustim selo i odem negdje izvan granica Bosne i Hercegovine, kaže Rizvanović

Dok na ovim vrućinama i plus 35 stepeni većina ljudi razmišlja o plaži i moru, srebrenički poljoprivrednici misle samo na zimu.

Žure da, dok je lijepog vremena, pokose, osuše i pokupe travu te tako osiguraju dovoljno hrane za stoku za narednu zimu.

Sva mehanizacija

Sve raspoložive kosilice, freze, balirke, traktori i radna snaga ovih su dana od jutra do mraka na njivama i opet ih nema dovoljno za sve livade. Stoga su vlasnici mašina podijelili područja, tako da se bez konkurencije zna u koja sela idu mašine.

Tako smo Izeta Rizvanovića (55) iz Glogove kod Bratunca zatekli u Gostilju, nadomak Srebrenice, na livadi Smajila Sandžića. Kaže da je sakupio više od 200 bala sijena i ovih dana ima još tri parcele da uredi.

– Tamo gdje je nepristupačno za mehanizaciju, travu sam morao kositi ručno, odnosno kosom, a suho sijeno kupiti drvenim vilama i sakupiti ga na stog da stoji do zime. Ovakav način sakupljanja sijena zahtijeva više vremena i radne snage, jer se sijeno od otkosa do sadijevanja nekoliko puta mora preturiti preko ruku – pojasnio nam je Sandžić.

Dobra zarada

Izet Rizvanović u rodnu Glogovu vratio se još 2001., nabavio je potrebnu mehanizaciju, bavi se poljoprivredom i stočarstvom. U sezoni, kaže, može zaraditi kao da je u inozemstvu.

– Otkad se bavim ovim poslom, nijednog trenutka nisam pomislio da napustim selo i odem negdje izvan granica BiH. Ko ima lijepo imanje i potrebnu mehanizaciju, ovdje može lijepo zaraditi i živjeti. Potrebno je samo zasukati rukave – kazao je Rizvanović.

Izvor:avaz.ba