Vučić Dodika “pomnožio s nulom”: Schmidt je utjecajan političar

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je u subotu kako je svaki susret s Angalom Merkel važan, pa tako i onaj koji će njemačka kancelarka na zalasku karijere imati s novim visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom i njegovim prethodnikom Valentinom Inzkom, prenosi RTS.
“Ona (Angela Merkel) time hoće da pokaže posvećenost rješavanju pitanja u Bosni i Hercegovini i da pruži podršku Schmidtovim odlukama u budućnosti”, rekao je on novinarima u Novom Sadu.
To je kazao odgovarajući na pitanje o predstojećem susretu Angele Merkel sa Schmidtom i Inzkom, koliko je taj susret protokolaran, a koliko može imati značajniji utjecaj na Schmidtovu daljnju politiku u Bosni i Hercegovini, ali i na pritiske na bh. entitet RS. Istakao je da nema dileme da je njemački diplomata Schmidt utjecajan političar i da će mu Angela Merkel pružiti punu podršku.
“Ona je na kraju mandata i taj susret je njena jasna i nedvosmislena poruka”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug. Nevezano za to, Vučić je u razgovorima s novinarima u Novom Sadu kazao da ga brine jačanje Kosovskih sigurnosnih snaga.
Odgovarajući na pitanje jesu li najavljene vježbe NATO-a na Kosovu samo rutinska stvar i prilog očuvanju sigurnosti u toj regiji, ili imaju i politiku konotaciju i poruke, rekao da je na Kosovu samo NATO, nakon povlačenja ruskih snaga 2000. godine. Istakao je da Srbija ima veoma korektne odnose s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i da se nada da će takav odnos moći zadržati po svim pitanjima. “Nemamo mi tu šta, NATO je tamo, pa tamo. Nas samo brine jačanje Kosovskih bezbednosnih snaga”, naveo je Vučić
Izvor:Tuzlanski.ba