VUČIĆ URUČIO DODIKU NAJVEĆE DRŽAVNO PRIZNANJE SRBIJE

Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici uručen je danas članu i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku. Dodiku je Orden uručio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dodik je rekao da ovo priznanje doživljava kao njegovu ljubav prema Srbiji, i dodaje da je ono posvećeno svim njegovim saradnicima.

Ovo najveće priznanje Srbije do sada su, između ostalih, primili ruski i kineski predsjednik Vladimir Putin i Xi Jinping.

Predsjedniku Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz RS-a Miloradu Arlovu, uručena je Zlatna medalja za zasluge.

Dobitnici odlikovanja su i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić, doktor Milanko Šekler, glumci Predrag Miki Manojlović i Eva Ras, te posthumno pjevač Đorđe Marjanović i reditelj, dramski pisac i političar Bratislav Petković.

Orden Republike Srbije ustanovljen je 26. oktobra 2009. godine, Zakonom o odlikovanjima Republike Srbije, a uveden je 2010. i dodjeljuje se predsjednicima država ili vlada za naročite zasluge učinjene za državu i narod.

Orden Republike Srbije rad je autora Mitra Petkovića. Sastoji se od ogrlice, ordenskog znaka i zvijezde.

Ogrlicu čini 19 dijelova, stilizovanih predstava krsta, nemanjićkog orla i akantusa, simbola pravednika u raju, što su detalji preuzeti sa srednjovjekovnih kamenih ukrasa.

Na ogrlici se nosi ordenski znak, odnosno krst sa grbom Srbije u središtu. Posebno se nosi identičan ordenski znak na zvezdi, na levoj strani grudi, čiji su kraci sačinjeni od kuglica.

Izvor:hayat.ba