Vulić nazvala Blinkena “protočnim bojlerom” pa uputila hvalospjeve Dodiku

SNSD-ovci na svim nivoima vlasti zdušno brane odluku svog šefa, ujedno i predsjednika RS-a, Milorada Dodika da svi nivoi vlasti u manjem bh. entitetu prekinu odnose sa ambasadama SAD-a i Velike Britanije u BiH.
Tako se danas oglasila šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamemtarne skupštine BiH Sanja Vulić, koja je poznata kao “dežurna Dodikova obožavateljica” izjavivši da bi američki državni sekretar Anthony Blinken, “s obzirom na funkciju koju obavlja, trebao odgovorno da se bavi svojim poslom, a ne da se pretvara u protočni bojler dezinformacija koje plasiraju instalirani Bošnjaci u Ambasadi SAD-a u Sarajevu”.

“Da su stvarne poruke institucija Republike Srpske došle do Blinkenovog politički ostrašćenog mozga nikada ne bi ovako pisao o lideru kojeg narod godinama bira na slobodnim i demokratskim izborima. Ne samo Blinkenu, već i mnogim američkim zvaničnicima koji se uporno miješaju u unutrašnje prilike u Srpskoj i BiH najviše smeta činjenica što je Milorad Dodik lider sa karakterom koji ne može niko poljuljati, kupiti, poniziti, niti preplašiti. Dodik je lider koji ne podliježe uticaju bilo koga, pa ni američkih zvaničnika koji misle i žele samo loše Republici Srpskoj”, naglasila je Vulić.

Ističući da Dodik jedino i samo odgovara građanima Republike Srpske, Vulić je rekla “da Blinken ima karaktera i odgovornosti, došao bi u Republiku Srpsku i sagledao stvarnu stranu priče”.

“Umjesto što piše komentare primjerenije bi bilo da uputi internu reviziju i službu za kontrolu diplomatskih aktivnosti u Ambasadu SAD u BiH, te provjere ko, šta, i kako radi, jer kada jedna Vlada ne komunicira sa vašim osobljem nešto tu definitivno ima i odluka nije donesena tek tako i iz hira, već sa velikim razlogom”, poručila je Vulić.
Podsjećamo, Američki Blinken je napisao na Twitteru da “napadi predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na osnovna prava i slobode u Republici Srpskoj pokazuju da je na autoritarnom putu predsjednika Rusije Vladimira Putina”, te da “State department, kojeg zastupa ambasador Michael Murphy, nastavlja da se zalaže za demokratsku i prosperitetnu budućnost koju svi građani BiH zaslužuju”.
Izvor:klix.ba