Za potpunu zaštitu granice treba još 1300 policajaca Apeli GP-a BiH

Pritisak ilegalnih migranta na istočnu granicu Bosne i Hercegovine, koji se pojačava u toplijim mjesecima, oslikava i stanje u kojemu se Granična policija, nadljudskim naporima i uz maksimalnu upotrebu ljudskih, ali i materijalno-tehničkih kapaciteta, bori kako bi zaštitila državnu granicu, istodobno svjesna činjenice kako joj je pomoć u tom procesu itekako potrebna.
Zbog starog pravilnika Graničnoj policiji vezane su ruke kada je riječ o ljudskim kapacitetima.
Naime, prema važećem pravilniku, nedostaje 375 službenika, dok je u praksi za pokrivanje svih točaka prelaska potrebno još 1300 ljudi, piše Večernji list BiH.
Napravljene izmjene
I upravo se već duži niz godina iz Granične policije šalju apeli u kojima se traži pomoć, odnosno uključenost svih relevantnih institucija kako bi se Granična policija kadrovski ojačala, a samim tim podigla razina sigurnosti granice u vrijeme globalnih izazova kao što je migrantska kriza.
Direktor Granične policije Zoran Galić naglasio je prilikom obilježavanja godišnjice ustroja GP-a BiH kako je Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Granične policije BiH već 20 godina star i nepromijenjen, a njime nije predviđena ni migrantska kriza, ni novi granični prijelazi i slično. Nekoliko puta su, potvrdio je Galić, mijenjali Pravilnik o unutarnjoj organizaciji Granične policije, ali nikada nije bio usvojen. – Još 2018. izradili smo novi pravilnik prema EU standardima, na njemu su radili i stručnjaci Savezne Republike Njemačke, ali taj pravilnik je zaustavljen, ostao u ladici bivšeg ministra sigurnosti i nikada nismo dobili objašnjenje zašto je stopiran – naglasio je Galić.
Prošle se godine konačno, dodao je, dogodio pomak po tom pitanju. Napravili su ponovno pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutarnjoj organizaciji koji su dostavili Ministarstvu sigurnosti BiH, a koji je u najvećoj mjeri usklađen s EU standardima. – Prema tom pravilniku naglasak je na prijmu novih policijskih službenika, njih 95% u činu policajca u nadzoru granice te se iskreno nadamo da će konačno biti usvojen kako bismo imali dovoljan broj policijskih službenika, prije svega, u borbi protiv nezakonitih migracija – poručio je Galić.
Upravo je na posljednjem sastanku koji je direktor Granične policije Zoran Galić održao s pripadnicima Jedinice granične policije Zvornik i Specijalnim timom za borbu protiv ilegalnih migracija, na čelu sa zapovjednikom Muamerom Fazlagićem, naglašena problematika popunjenosti ljudstvom. S obzirom na to da se poboljšanjem vremenskih uvjeta očekuje pojačan migracijski pritisak, što se već sada osjeti na istočnom dijelu granice, sudionici sastanka razgovarali su o aktualnom stanju na državnoj granici i mjerama koje poduzimaju pripadnici Jedinice granične policije Zvornik kako bi što učinkovitije zaštitili državnu granicu.
Usmjereni na zaštitu
– Od početka ove godine pripadnici GP-a BiH odvratili su gotovo dvije hiljade ilegalnih migranata. Svjesni smo činjenice da nemamo dovoljno ljudstva za potpunu zaštitu državne granice, zato su gotovo svi postojeći kapaciteti Granične policije BiH usmjereni na istočni dio granice i formiran je Specijalni tim policijskih službenika GP-a BiH u cilju pojačane kontrole ilegalnih migracija – naglasio je tom prilikom Galić, zahvalivši pripadnicima PGP-a Zvornik i Specijalnom timu u borbi protiv ilegalnih migracija što su maksimalno usmjereni na zaštitu istočne granice, gdje je najveći migracijski pritisak, te poduzimaju sve dogovorene mjere i aktivnosti uprkos problemima i opasnostima kojima su svakodnevno izloženi.
Izvor:Tuzlanski.ba