Zašto Rusi nude milione vakcina EU, a nemaju je za sebe? “To je demonstracija moći

PREDSJEDNICA Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je danas da bi željela dobiti odgovor zašto Rusija nudi milijune doza svog cjepiva Sputnik V, kada nema dovoljno ni za cijepljenje vlastitog stanovništva.

“Pitamo se zašto Rusija teoretski nudi milijune doza cjepiva, a ne napreduje dovoljno brzo u procjepljivanju vlastitog stanovništva”, izjavila je von der Leyen na konferenciji za novinare.

“To pitanje zahtijeva odgovor”, istaknula je.

Index je isto pitanje postavio vanjskopolitičkom analitičaru Branimiru Vidmaroviću.

“Ja bih rekao da je to jedna diplomacija cjepivom, koja ima svoju logiku i smisao. Naime, odnosi Europske unije i Rusije su dosta loši, na najnižim odnosima u dugo vremena – što zbog Navalnog, što zbog nedavnog intervjua Lavrova (ruskog šefa diplomacije, op. a.), koji je interpretiran kao prijetnja obustavom odnosa Rusije i Europske unije”, rekao nam je Vidmarović.

“Rusija želi pokazati da se bez nje teško može”

“Sada Rusija želi pokazati da ne želi na svoju ruku raskinuti odnose s EU, odnosno da Rusija ne želi biti inicijator tog raskida. S druge strane, žele pokazati zdravstvenu i biološku odgovornost, a treći faktor je onaj klasični vanjskopolitički. Naime, Rusija, želi pokazati razinu svoje moći i utjecaja. Ako je procijepljenost u Rusiji slabija, a nude velike količine cjepiva zemljama Europske unije, onda je to demonstracija mogućnosti i moći. Drugim riječima, Rusija želi pokazati da se bez nje teško može”, tumači Vidmarović.

Analitičara smo potom pitali i kako komentira teze da ruski predsjednik Putin nuđenjem ruskog cjepiva zemljama Europske unije želi unijeti svojevrsni razdor među članicama EU, odnosno potkopati vjerodostojnost EU.

“Putin je majstor iskorištavanja trenutka”

“Ne bih se složio s tom tezom, jer Putin nije mogao predvidjeti pandemiju, pa Sputnik V ne može biti oružje za potkopavanje vjerodostojnosti EU. No, Putin je majstor iskorištavanja trenutka, baš kao i turski predsjednik Erdogan. Njih dvojica znaju kad se brzo treba iskoristiti trenutak, kad treba brzo reagirati. Sputnik V je bio razvijen i za nadmetanje u pokazivanju znanstvenih i financijskih mogućnosti”, govori nam Vidmarović.

“Sad je to trenutak u kojem Rusija želi dokazati da se bez nje ne može, pa i uz blagi podsmijeh koji govori: vi ne možete riješiti svoju logistiku, zato mi možemo pomoći”, zaključuje Vidmarović.

Rusija uopće nije zatražila odobrenje cjepiva od EMA-e

Dodao je da Rusija do sada nije zatražila odobrenje od Europske agencije za lijekove (EMA).

“Ako to naprave, moraju dostaviti sve podatke i podvrgnuti se kontroli kao i ostali. Osim toga, proizvodnja se ne odvija u EU i zato se mora obaviti inspekcija na mjestu proizvodnje jer moramo imati stabilne proizvodne standarde”, rekla je predsjednica Komisije.

Povjerenica: Još nema zahtjeva za odobrenje ni ruskog ni kineskog cjepiva

Povjerenica za zdravstvo Stela Kiriakides izbjegla je izravno odgovoriti na novinarsko pitanje trebaju li države članice koje namjeravaju nabaviti rusko cjepivo čekati odobrenje EMA-e.

“Do sada ni za rusko ni za kinesko cjepivo nije stigao zahtjev za odobrenje. Da bismo mogli ocijeniti učinkovitost tih cjepiva, ona moraju proći neovisnu znanstvenu procjenu EMA-e”, rekla je Kiriakides.

“Članice koje se odluče za rusko cjepivo to rade na vlastitu odgovornost”

Dodala je da one države članice koje se odluče za rusko i kinesko cjepivo to rade na vlastitu odgovornost.

“Proces odobrenja za korištenje cjepiva na europskom tržištu uključuje i ‘farmakološku budnost’, što je vrlo važno. Kada cjepivo dobije odobrenje od EMA-e, onda industrija i EMA moraju pratiti sve slučajeve bilo kakvih poteškoća ili nuspojava. Te ‘farmakološke budnosti’ nema u slučaju kada države članice koriste cjepiva bez odobrenja EMA-e”, rekla je Kiriakides.

Izvor: