Zdravko Mamić zatražio da zatvorsku kaznu odsluži u BiH

Mamićeva obrana se poziva na Sporazum između dvije zemlje, državljanstvo i prebivalište u BiH, kao i želju Zdravka Mamića da u našoj zemlji služi kaznu

Zdravko Mamić zvanično je od Županijskog suda u Osijeku zatražio pokretanje procedure i provedbe postupaka za ustupanje kazne zatvora u BiH, javlja N1.

Mamićeva obrana se poziva na Sporazum između dvije zemlje, državljanstvo i prebivalište u BiH, kao i želju Zdravka Mamića da u našoj zemlji služi kaznu. Smatraju da se time neće ugroziti svrha kažnjavanja te traže da sud molbu proslijedi na odluku Ministarstvu pravosuđa Hrvatske.

 

Županijski sud u Osijeku je inače, po redovnoj proceduri, pozvao Zdravka Mamića da se 30. travnja javi sucu izvršenja koji mu tada treba odrediti datum javljanja u zatvor.

Sutkinja izvršenja Županijskog suda u Zagrebu Zoranu Mamiću je odredila da se 10. maja mora javiti u Remetinec.

Obrana je najavila žalbu, no ako rješenje postane pravomoćno, a Zoran Mamić se tada ne javi u Remetinec, za njim će biti raspisana potjernica, piše Index.

Istovremeno, njegovu molbu za izdržavanje kazne u BiH sutkinja je proslijedila Ministarstvu pravosuđa uz dopis u kojem je dala negativno mišljenje.

Smatra da se služenjem kazne u BiH ne bi postigla bolja resocijalizacija koja je potrebna jer je Zoran Mamić većinu svog života živio i radio u Zagrebu i porodica mu je u tom gradu, kao i imovina.

Ministarstvo pravosuđa potvrdilo je da je zaprimilo spis, a jučer je istaknulo da će, kad ga primi, “izvršiti uvid u spis te postupiti u skladu s domaćim i međunarodnim pravom, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena”.

Nakon problema s dostavama, zbog čega je cijela procedura kasnila za Damira Vrbanovića, naposljetku je i njemu poslan poziv za javljanje sucu izvršenja Zagrebačkog županijskog suda. Očekuje ga 11. maja.

Svoj datum za javljanje u zatvor, 10. maja, dobio je i Milan Pernar, no on je tražio odgodu. Sud o tome tek treba odlučiti.

Izvor:avaz.ba