Zemlja sa Balkana spremna da ruski gas plaća u rubljama

Sjeverna Makedonija je spremna da ruski gas plaća u rubljama, objavila je danas centralna banka.

Narodna banka Sjeverne Makedonije je dodala rublju u kursnu listu, a guvernerka Anita Angelovska Bežovska je rekla da je centralna banka napravila sve potrebne izmjene i da više ne postoje prepreke uvoznicima gas iz Rusije plaćaju u rubljama.

“Sve što je bilo do Centralne banke kao reglative već je spremno. Posljednjih mjesec dana je napravljena promjena i preduzeća koja su uvoznici gasa nemaju nikakvih smetnji za blagovremeno snabdijevanje. Transakcije za plaćanje ruskog prirodnog gasa mogu se obaviti u rubljama ako je potrebno”, rekla je Bežovska na konferenciji za novinare.

Najveći makedonski izvoznici, metalska industrija i kompanije u industrijskim zonama, kažu da će morati da zaustave rad u slučaju da stane dotok prirodnog gasa, jer nemaju alterativu u ovom trenutku.

Ministar ekonomije Sjeverne Makedonije Krešnik Bekteši rekao je juče da nema prekida u isporuci ruskog gasa toj zemlji preko Bugarske, ali da u slučaju da Gazprom prekine snabdijevanje postoji alternativa i da industrijski objekti mogu da koriste mazut.

Podsjetimo, ministar energije rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić uvjerava da prekid distribucije plina za Bugarsku iz Rusije se neće negativno odraziti na građane u Bosni i Hercegovini.

“Potvrda nominacija od strane Gazproma prema sdabdjevaču Energoinvestu je pokazatelj da imamo sigurno i stabilno snadbijevanje plinom”, naveo je Džindić. prneosi “Novi“.

Izvor:haber.ba