Žena umrla poslije transplantacije, pluća donora bila zaražena koronom, a donor nije imao simptome

Žena iz Michigena preminula je nakon transplantacije pluća koja su bila zaražena koronom. Tri dana nakon presađivanja, skeniranje je pokazalo infekciju pluća. 

Ovo je prvi slučaj zaraze preko transplantiranog organa u SAD-u, objavila je prošle sedmice Univerzitetska bolnica u Michiganu. Zarazio se kasnije i hirurg koji je vadio pluća iz donora, no on se uspješno oporavio.

Ljekare najviše brine što donor nije pokazivao nikakve simptome bolesti, a i više testova je bilo negativno.

Donor je bila žena koja je poginula zbog teške povrede glave, a oba plućna krila primila je žena s hroničnom opstruktivnom bolesti pluća. Uz sve ostale testove kod zahtjevne transplantacije obje su višestruko testirane na koronavirus i svi su testovi bili negativni. Tri dana nakon operacije, primateljica je razvila visoku temperaturu, pao joj je krvni pritisak, a disanje je postalo otežano.

Skeniranje je ukazivalo na infekciju pluća. Stanje se pogoršavalo, razvila je sepsu, i ljekari su je tada ponovo testirali na koronavirus. Ovoga puta test je bio pozitivan

Ponovo su detaljno analizirali uzorke uzete iz grla i nosa donorice 48 sati nakon što su joj izvađena pluća, i bili su negativni. Osim tih uzoraka, bolnica je sačuvala i uzorak tekućine uzet duboko iz samih pluća. On je bio pozitivan.

Izvor:faktor.ba