Znate li za jelo sa Zlatibora koje liječi mamurluk? Isprobajte recept za komplet lepinju

Komplet lepinja je jedno od najpopularnijih i najpoznatijih jela zapadne Srbije – užičkog kraja i Zlatibora, a zanimljivo je da je lokalno stanovništvo smatra najboljim lijekom za mamurluk.

Komplet lepinja naziva se i “lepinja sa sve”, a podrazumijeva se zimskim jelom koje se najbolje pravi upravo na popularnoj planini.

Smatra se da je nastala prije Drugog svjetskog rata, a ime je najvjerovatnije dobila po majstorima koji su svoje učenike slali da im kupe lepinje sa svim dodacima te je tako prozvana “lepinja sa sve”.

Lokalno stanovništvo je smatra najboljim lijekom protiv mamurluka, a neki u šali kažu i da je “lijek za sve”. Obično se konzumira uz zlatiborski jogurt, a za pripremu ovog jela potreban je i kajmak, jaja i pretop.

U nastavku donosimo recept koji je objavila food blogerica Biljana Tanasijević na svom Instagram profilu “ecipecipecivo”.

Za tijesto: 1/2 kocke kvasca, 1 kašičica šećera, 1/2 kašičice soli, 350ml tople vode, 4 kašike ulja, 550-600gr brašna.

Pogledajte video na ovom linku.

Fil: Jaje, kajmak, pretop

Kvasac sa šećerom i kašikom brašna razmutiti u vodi i ostaviti par minuta. U 500 grama brašna dodati so, nadošli kvasac i ulje. Mijesiti tijesto i postepeno dodavati po malo brašna. Pokriti i ostaviti da se udvostruči. Naraslo tijesto podijeliti na 5 loptica. Pokriti ih i ostaviti pola sata, a zatim svaku blago rastanjiti, pa prebaciti na papir za pečenje, pokriti i ostaviti dok se rerna ugrije na 250°.

Papir sa lepinjama staviti na rešetku od rerne pa tako ubaciti da se peku (ne na plehu). Peći desetak minuta. Izvaditi iz rerne, ostaviti par minuta da se ohlade pa svakoj isjeći “poklopac”. U lepinju staviti jednu punu kašiku kajmaka i jedno jaje, pa direkt u njoj umutiti. Vratiti u rernu da se zapeče fil, 10-ak minuta na 200°. Izvaditi, pa odmah preliti svaku lepinju sa 3-4 kašike pretopa.

Pretop ili moča se smatra najbitinijim sastojkom komplet lepinje, a možete ga dobiti tako što ćete pokupiti mast poslije pečenja jagnjetine.

Izvor: