Znate li zašto pincetom nikada ne biste trebali čupati dlake iz nosa

Čupanje dlačica iz nosa pincetom može dovesti do infekcije, ali i do bolnih uraslih dlačica, kao i do crvenila i iritacije.
Čupanjem dlačica onemogućava im se obavljanje vitalne uloge zaustavljanja polena, prašine i drugih iritansa koje udišemo.

Dr. Nicole Aaronson, otorinolaringologinja iz Delawarea, rekla je da ne bi preporučila bilo koju metodu uklanjanja dlačica.
“Depilacija voskom probija barijeru kože stvarajući otvore za bakterije što im omogućava ulazak u dublja tkiva, stvarajući priliku za infekciju. Urasle dlačice nastaju nakon uklanjanja dlake kada nova dlaka koja se regeneriše iz folikula ne može probiti kožu. Budući da depilacija voskom izvlači dlaku iz korijena, ona mora ponovo pronaći put kroz vanjski sloj kože”, dodaje.

Infekcije mogu uključivati ​​nazalni vestibulitis, kada je unutrašnjost vašeg nosa pogođena stafilokokom, uzrokovanom bakterijom Staphylococcus.

Simptomi uključuju crvenilo unutar ili izvan nozdrve, kvržicu nalik bubuljicama na dnu dlake u nosu, koru oko nozdrve, bol i izbočine.

Nosna furkuloza je još jedna infekcija koja pogađa dublji dio folikula dlake u nosu. Obično uzrokuje bol, oticanje, crvenilo i osjetljivost, ali u rijetkim slučajevima može dovesti do tromboze kavernoznog sinusa – stvaranja krvnog ugruška u dijelu vašeg mozga iza očiju.
Dlake u nosu su važne jer djeluju kao fizička barijera, sprječavajući ulazak alergena u nozdrve. Kada mali insekt ili drugi iritant dotakne dlaku u nosu, to izaziva kihanje – sprečavajući ih da uđu dalje u nosne prolaze. prenosi klix
Izvor:haber.ba