Zvizdić je na konferenciji za medije kazao da je podnio neopozivu ostavku na mjesto potpredsjednika stranke, člana predsjedništva stranke, te da je istupio iz članstva u SDA.

– Odluka nije bila laka niti jednostavna, ali je poslije svega bila jedina moguća imajući u vidu da, prema mom mišljenju, nisu napravljene očekivane kvalitativne, programske i kadrovske promjene koje bi vodile napretku i povratku utjecaja i koalicionog kapaciteta, posebno u općinama i gradovima u kojima je SDA poražena na posljednjim lokalnim izborima – kazao je Zvizdić.

Pojasnio je da to ranije nije uradio jer je, kako je kazao, smatrao da nije bilo korektno otići, a ne upozoriti na greške ili ih pokušati ispraviti.

– Ja sam u SDA skoro 30 godina. To je čitav jedan život. Uložio sam svoje znanje, umijeće i zdravlje, jednostavno i figurativno kazano – živo sam sa SDA. Riječ je i o višedecenijskoj saradnji sa ljudima iz čitave BiH. Na kraju, radi se i o skoro 40.000 glasača koji su mi dali povjerenje na izborima 2018. godine, kao i mom vjerovanju, koje se nažalost nije pokazalo ispravnim, da u SDA ipak postoji unutrašnja snaga za stvarne i stukturne promjene i reforme koje bi bile bazirane na vrijednosnim kriterijima i kompetencijama – dodao je.

Istakao je da ostaje aktivno u politici.

– Postoji nekoliko varijanti poslije ovakvog poteza – pokretanje nekog novog političkog projekta, podrška nekom od postojećih političkih projekata i koalicija i status samostalnog zastupnika. U ovom trenutku ostajem u statusu nezavisnog zastupnika

Odgovarajući na pitanje da li ima ambiciju da se na sljedećim izborima kandiduje za člana Predsjedništva BiH, Zvizdić je kazao da je i to moguće.

– Imajući u vidu da su se već mnogi na neki način samokandidirali, mogu reći da mi to nije imperativ, ali ne isključujem tu mogućnost – kazao je.

Što se tiče njegove pozicije u Kolegiju Zastupničkog doma, Zvizdić je kazao da na nju nije dao ostavku.