Aerodrom u Beogradu diskriminira žene s hidžabom: “Žele provjeriti da nemam dinamit na glavi”

Nakon diskriminacije žena sa hidžabom na aerodromima Nišu i Kraljevu, na što je u februaru ove godine upozorio i Mešihat Islamske zajednice (IZ), koji je pozvao je vjernike da ne koriste usluge zračnog prometa u navedenim gradovima, za sličnom praksom je, po svemu sudeći, posegnuo i aerodrom “Nikola Tesla” u Beogradu.

Na ovo je upozorila umjetnica i modna dizajnerka Selma Mekić iz Novog Pazara, koja hidžab nosi od svoje 15. godine.

“Upravo sam pročitala da je i na beogradskom aerodromu uvedeno NOVO pravilo da žene sa hidžabom idu u posebnu kabinu na pretres jer je marama na glavi vjersko obilježje. Pa, jedva čekam da se vidimo opet na sljedećem letu. Izvinite ako budem malo sporija pred ženskim obezbjeđenjem koje bude čekalo da u specijalnoj kabini skinem hidžab da provjeri da nemam dinamit na glavi umjesto kose. Džaba, takva je procedura, imajte strpljenja za nas “umotane, zamotane, zavijene”, nije to lako i brzo odmotat…”, sarkastično je navela Mekić.

 

Vi, dodala je, nastavite da nas “specijalno tretirate i pretresate”…

“A mi ćemo još ponosnije da nosimo ovaj komad svilenog platna i letimo našim zajedničkim avionima, iz države u kojoj smo rođene, plaćamo porez, imamo dokumenta kao i svi ostali jer smo njeni državljani isto kao i vi. Ako i časne sestre imaju isti tretman kao i mi zato što su “obilježene”, držim im fige. Svaka nam čast što imamo specijalan tretman. Vazda ćemo biti unikatne i prepoznatljive. Žao mi je što neki u tome vide tragediju i misle da će nas time uplašiti ili poljuljati naše samopouzdanje. ‘Nemoj gasiti svoje svjetlo samo zato što drugima upada u oči'”, napisala je Mekić.
Mešihat Islamske zajednice (IZ) pozvao je sredinom februara ove godine vjernike da bojkotiraju aerodrome “Konstantin Veliki” u Nišu i “Morava” u Kraljevu, dok njihovi nadležni javno ne obećaju da će prekinuti “neprofesionalno i diskriminatorsko” ponašanje službi sigurnosnih protokola prema muslimankama sa hidžabom.

Iz Mešihata je saopćeno da već duže vreme dobijaju žalbe vjernica odjevenih u skladu sa islamskim propisima i članova njihovih porodica zbog neugodnosti koje su preživjeli na ovim aerodromima.

Prilikom aerodromskih provjera, kazali su, isključivo se žene sa hidžabom izdvajaju iz kolona i vode u kabine na detaljan pretres. Tamo se od njih traži skidanje hidžaba, a u nekim situacijama i skidanje dijelova odjeće. Od ovakvog ophođenja nisu bile pošteđene ni zvanične službenice Islamske zajednice, navedeno je tada.
U Mešihatu ističu da su u proteklom periodu više puta komunicirali sa aerodromskim upravama i službama i ukazali im na ovo ponižavanje i diskriminiranje po vjerskoj i nacionalnoj osnovi.

Iz “Aerodromi Srbije” su tvrdili da nema diskriminacije prema ženama sa hidžabom, te da samo “međunarodni standardi i domaća regulativa nalažu da svako lice koje prođe kroz metal detektor vrata i izazove alarm mora biti dodatno pregledano”, kako su tvrdili za beogradsku Politiku.

Izvor:Radiosarajevo.ba