Foča: Dan sjećanja na šehide, nevino ubijene i prisilno nestale osobe

U organizaciji Udruženja žrtava rata Foča 92-95 danas je na Karlovom mostu u Foči obilježen Dan sjećanja na šehide, nevino ubijene žrtve i prisilno nestale osobe sa prostora Foče.

– Nakon 31 godinu od počinjenih zločina u Foči, sjećamo se, prvenstveno šehida. Zbog njih mi danas slobodno šetamo domovinom. Danas smo, nakon 31 godinu, na Karlovom mostu. S razlogom možemo reći da je to most smrti. Ovdje je putovanje mnogih naših najmilijih završeno, a njihove kosti su završene u ovoj hladnoj i hirovitoj rijeci Drini, koja je postala najveći mezaristan – izjavila je Midheta Kaloper, predsjednica Udruženja.

Uz himnu Bosne i Hercegovine, učenjem Fatihe, sa Karlovog mosta u rijeku Drinu bačene su bijele ruže u znak sjećanja na nevino stradale, a obilježavanju su prisustvovali muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić, imami, preživjeli članovi porodica ubijenih, predstavnici udruženja žrtava rata, kao i delegacije svih nivoa vlasti naše zemlje.

– Ovo je grad moje mladosti, mog djetinjstva, nekada sretnog života, sve do kobne 1992. godine, kada su ovdje, u zloglasnom KP domu preko puta nas ubili sve moje muške članove porodice, dva brata, mog supruga koji je imao samo 32 godine, a nikome nisu bili ni krivi ni dužni. Jedina njihova krivica bila su njihova imena – izjavila je Halida Uzunović, sestra i supruga ubijenih.

Elmin Ćerimović, član porodice ubijenih, naglasio je da je poruka današnjeg obilježavanja da se ne smije zaboraviti.

– Mog oca, rođake, zarobili su u KP domu, kasnije su nestali, ubijeni su. Ni danas ne znamo ništa o njima. Tužno je da nakon toliko godina niko ne želi reći, nikakvu informaciju dati. Moramo tražiti istinu, ustrajat ćemo u tome – poručio je on.

U okviru obilježavanja, u Aladža džamiji je proučen Jasin za sve fočanske nevino stradale.

Prigodan program završen je u kompleksu Aladža džamije promocijom knjige “Nastanak Republike Srpske”, autora Muamera Džananovića, Hikmeta Karčića i Jasmina Medića.

(Preporod.info)
Izvor:saff.ba