Afganistanska vojska: U eksploziji u džamiji poginulo 30 militanata

Zabihullah Mujahid, glasnogovornik talibana, optužio je afganistanske snage za zračni i kopneni napad na džamiju u susjednom okrugu Sholgara.

Najmanje 30 militanata poginulo je u eksploziji mine, montirane u džamiji u afganistanskoj sjevernoj provinciji Balkh, javile su vlasti u subotu.

Među mrtvima su 24 talibanska pobunjenika i šest stranih militanata, navodi se u izjavi afganistanske nacionalne vojske.

Eksplozija se dogodila kada su militanti pravili nagazne mine tokom obuke u džamiji u selu Qiltaan u nemirnom okrugu Dawlatabad u provinciji koja se graniči s Uzbekistanom, navodi se u izjavi.

Talibani su, međutim, negirali tu tvrdnju, rekavši da je mina eksplodirala u praznoj sobi i da nije bilo žrtava. Zabihullah Mujahid, glasnogovornik talibana, optužio je afganistanske snage za zračni i kopneni napad na džamiju u susjednom okrugu Sholgara.

Rekao je da su u napadu ubijeni vjernici u džamiji. Mohammad Haneef, glasnogovornik vojske, rekao je da je u petak navečer u Sholgari izvedena operacija u kojoj je ubijeno pet, a uhapšeno još šest talibana.

Nasilje je eskaliralo u Afganistanu posljednjih dana, a višestruke eksplozije bombe u glavnom gradu Kabulu ove sedmice usmrtile su policajca i nekoliko civila.

U objavi na društvenim mrežama, potpredsjednik Amrullah Saleh okrivio je talibane za niz bombaških napada i obećao da će se osvetiti.

U skladu s sporazumom iz februara 2020. godine, kojim se traži povlačenje svih stranih trupa do maja ove godine, SAD je smanjio svoj broj vojnika u Afganistanu na oko 2.500. (AA)

Izvor:Tuzlanski.ba