Ako svaki dan budete jeli tri hurme, desit će vam se ovih pet stvari!

One su izuzetno ukusne i zdrave. Bogat su izvor prirodnih vlakana, minerala, vitamina i pomažu kod brojnih zdravstvenih problema.

Ukoliko svaki dan budete jeli samo tri hurme, desit će vam se slijedećih pet stvari:

1. Vaša probava će se poboljšati
Hurme sadrže mnoštvo zdravih vlakana, koja su dobra po zdravlje probavnog trakta jer privlače vodu. Na taj način, pomažu kod zatvora. Takođe, mineral kalijum koji se nalazi u datulama pomaže kod proljeva i pokvarenog stomaka.

Hurme su odlično sredstvo za postizanje ravnoteže u probavi što se simbolizuje njihovom smeđom bojom (općenito, hrana smeđe boje je uvijek dobra za stomak). Datule takođe imaju i probiotičko djelovanje, tj. pomažu rast dobrih, a smanjuju prisustvo loših bakterija u crijevima.

2. Izliječit ćete ili prevenirati pojavu anemije (malokrvnosti)
Anemija ili malokrvnost je čest problem, posebno kod žena. Hurme su izvanredan izvor lahko probavljivog željeza, i time liječe anemije. Popravite vaše nivoe željeza pomoću hurmi!

3. Poboljšat ćete imunitet i zdravlje kostiju
Hurme sadrže magnezijum, mangan, i selen. Poznato je da ishrana bogata selenom pomaže u prevenciji kancera. Spomenuti minerali su neophodni za zdravlje kostiju i krvnog sistema. Očuvajte zdravlje kostiju unosom hurmi u vašoj dijeti.

4. Imat ćete više energije!
Hurme su izvor prirodnih i zdravih šećera, uključujući fruktozu, saharozu i glukozu. Zbog toga su idealan popodnevni obrok kad vam zatreba brz izvor energije. Vlakna u datulama pomažu da nivoi energije ostanu visoki, za razliku od vještačkih izvora.

5. Poboljšat ćete zdravlje srca
Hurme su prirodan način da očuvate zdravlje srca. Između ostalog, kalijum koji se nalazi u njima pomaže smanjuje rizika od srčanog udara. Takođe, naučno je dokazano da uzimanje hurmi snižava nivoe štetnog LDL-holesterola.

Izvor:www.davidwolfe.com

Za Akos.ba priredio: Nedim Botić