Otarasite se moljaca iz doma zauvijek, i to bez naftalina

U kućanstvima se obično javljaju dvije vrste moljaca. Oni u ostavama i moljci u ormarima s odjećom.

Baš kao što sugeriraju njihove kategorije, ovi insekti traže različite izvore hrane u različitim dijelovima kuće.

Entomologinja Chelle Hartzer iz Orkina navodi da vrstu koja će napasti smočnice privlače žitarice i suha roba poput krekera, riže i ostale hrane.

Sitne gusjenice, kukuljice ili ličinke stoga ćete primijetiti u takvoj vrsti hrane.

Moljci koje privlači odjeća vole ormare i i spremišta s odjećom, a gusjenice se za uzdržavanje oslanjaju na prirodna vlakna poput platna, vune, svile ili krzna.

– Iako se taj tip moljaca uglavnom hrani prirodnim vlaknima, poznato je da se hrani i sintetikom ako nema drugih izvora hrane –  dodaje Carolyn Forte, Laboratorija za proizvode za čišćenje na Good Housekeeping Institutu.

– Zbog toga je nužno očistiti odjeću prije nego što je pohranite.

Čak i mrlje koje ne možete vidjeti, poput znoja ili mrlja sokova, mogu s vremenom oksidirati u skladištu i privući insekte – upozorila je Forte.

Osim rupa na odjeći, moljci mogu iza sebe ostaviti i kukuljica te izmet.

Počnite s čišćenjem i bacite zaražene materijale

Za zaustavljanje infestacije moljcima prvi korak je iznošenje smeća. Izbacite potencijalno kontaminiranu hranu iz kuće.

– Ako imate problem s moljcima u ormaru, za početak izvadite svu odjeću iz ormara. Operite što možete vrućom vodom i deterdžentom, a zatim osušite u sušilici na visokoj temperaturi da ubijete ličinke. Kemijsko čišćenje također može pomoći u uklanjanju moljaca – ističe Forte.

I u kuhinji i u ormaru potom usisavačem s vrećicom usisajte sve, uključujući tepihe, zidove i podnožje ormara. Zatim odmah u smeće bacite vakuumsku vrećicu jer može sadržavati jajašca moljaca. Na kraju, temeljito operite police i zidove.

Ako ne možete sami utvrditi izvor problema, nazovite stručnjake za dezinsekciju i deratizaciju. Oni vam mogu pomoći kod velikih najezda ili čišćenja predmeta koji se teško čiste poput namještaja ili velikih prostirki.

Preskočite naftalin i sve zatvorite

Mnogi stručnjaci smatraju da su kemikalije poput naftalen ili paradiklorobenzena preveliki zdravstveni rizik. Kalifornija pesticide smatra poznatim kancerogenim tvarima, a Evropska unija zabranila je naftalin.

Djeca i mali kućni ljubimci također mogu slučajno staviti naftalin u usta. Stoga radije odaberite sigurnost i odvratite moljce od svoje kuće na drugi način.

– Sezonsku odjeću zatvorite u hermetičke vreće ili kutije, a odlične su one koje se mogu dodatno zaštitit vakuumom. Spremite ih u dio kuće koji koristite, a ne u vruće, vlažno potkrovlje ili podrum.

Predmete poput skupog kašmira možete staviti u plastičnu vrećicu s patentnim zatvaračem te ubaciti pamučnu vatu kako bi upila eventualni višak vlage i spremiti u zamrzivač – savjetuje Forte.

Prirodni repelenti nisu dugotrajna sredstva niti su pouzdani kao brzo rješenje problema. Ulja koja ćete utrljati u drvo mogu spriječiti zarazu tako što će ubiti male ličinke, ali ona neće očistiti moljce u kasnijim razvojnim stadijima i nakon nekoliko godina gube snagu.

Stoga se radije pouzdajte u metode koje će spriječiti infestaciju. To znači da u smočnici skladištite hranu u hermetički zatvorenim posudama. Na taj način ćete hranu zaštititi i od plijesni te od mrava ili žohara. Kad kupujete namirnice svakako provjerite u kojem je stanju hrana koju donosite u svoj dom.

Redovno usisavajte i čistite

Redovnim održavanjem kuće spriječite buduće probleme sa štetnicima. Brisanje površina i uklanjanje prašine, vlakana i mrvica znatno će doprinijeti rješenju problema. Provjeravajte stanje kućanstva pazeći ne samo na odjeću i hranu, već i na druga mjesta.

– Primjerice, moljci se mogu često koristiti i kućicom za ptice u kojoj ostavljate hranu za pernate prijatelje, pa to držite podalje od kuće ili garaže – savjetuje Hartzer.

Dodatno, moljci koji će se nastaniti u ormaru s odjećom rado će zaposjesti i antikvitete poput vunenih prostirki, namještaja punjenog konjskom dlakom, prepariranih životinja, klavirskog filca i starih lutki s pravom kosom.

Stoga ako kupujete na sajmovima, svakako provjerite stanje takvih predmeta prije nego što ih donesete kući. I na kraju, poseban favorit moljaca je krzno vaših kućnih ljubimaca pa i to redovno provjeravajte. Pažljivo promatranje moglo bi vam uštedjeti kasnije glavobolje zbog čišćenja i bacanja hrane i odjeće. (24sata.hr)

Izvor:Tuzlanski.ba