Allah dobročiniteljima potčini ljude koji će i njima dobročinstvo činiti

Jedan mladić je ispričao: ”Vraćajući se sa posla primijetio sam prodavača banana koji je promrzao od hladnoće čekao posljednjeg mušteriju. Zastao sam na trenutak, a onda sam krenuo prema njemu želeći da ja budem zadnji mušterija koji će, iz samilosti prema njemu, kupiti preostale banane, iako sam u svojoj kući imao veću količinu banana.

Kad sam se uputio prema starcu ugledao sam mladića koji je prelazio ulicu i kretao se također u pravcu starca koji je prodavao banane. Dao sam mu priliku da on kupi ostatak banana od starca, rekavši mu: ‘Ja sam iz samilosti htio kupiti preostale banane od ovog starca, jer mi je žao da i dalje stoji na ulici po ovoj hladnoći.’

Iznenadio sam se kad mi je mladić rekao da je i on iz istog razloga krenuo da kupi banane. Pomislio sam: ‘Subhanallah, Allah je ovom starcu poslao dvojicu ljudi u isto vrijeme da kupe od njega banane.’

Saznao sam i zašto.

Naime, sutradan sam vidio uličnog čistača kako mete pored stola na kojem je starac prodavao banane, a onda je starac uzeo nekoliko banana, stavio ih u kesu i dao čistaču.

Tada sam shvatio da Allah, dž.š., dobročiniteljima potčinjava ljude koji će i njima činiti dobročinstvo, a da to oni i ne znaju.”

Izvor:akos.ba