Bosna i Hercegovina usvojila Covid vodič za turizam i dobila oznaku “Safe Travels”

Federalno ministarstvo okoliša i turizma saopćilo je da je BiH dobila oznaku #SafeTravel destinacije Svjetskog vijeća za turizam i putovanje nakon što je usvojila COVID-19 vodič u kojem su detaljno razrađena postupanja tokom pandemije u turizmu.

U saopćenju je navedeno da je zemlja suočena s teškim stanjem u pogledu porasta broja oboljelih od COVID-19 i teškom ekonomskom situacijom za sve privredne subjekte u turizmu, kao i druge zemlje koje su u sličnoj situaciji.

Budući da ovaj sektor bilježi značajan postotak radne snage, kako je saopćeno, potrebno je zaštititi sve turističke radnike i njihove porodice, kao i domaće i međunarodne turiste, a to se postiže, između ostalog, usvajanjem preporuka svjetske organizacije, lidera u turizmu.

Dobivanjem međunarodne oznake #SafeTravel destinacije, navedeno je u saopćenju, BiH pokazuje odlučnost da se pozicionira na međunarodnom tržištu i prati svjetske turističke trendove. Ovo je prvi, ali ključni korak u postizanju oporavka turističke industrije i vraćanju povjerenja međunarodnim putnicima u sektor turizma.

 

Tokom pandemije potrebno zaštiti sve turističke radnike

Federalno ministarstvo okoliša i turizma u saopćenju se zahvalilo i USAID-ovom projektu “Turizam” na pomoći koju su pružili entitetskim vladama, Brčko distriktu BiH i Vijeću ministara BiH na izradi, razvijanju i usvajanju neophodnih protokola kojima je omogućeno dobijanje ove oznake.

U narednom periodu planirano je stvaranje pretpostavki da svi članovi turističke industrije, odnosno uposlenici, budu osposobljeni za rad u skladu s protokolima.

Iz Federalnog ministarstva pozivaju poslodavce i uposlenike iz industrije turizma da pohađaju kurseve vezane za Covid vodič i protokol Svjetskog vijeća za turizam i putovanja, koje je razvio USAID, a koji su u skladu s našim zdravstvenim i sigurnosnim protokolima, te međunarodnom oznakom o sigurnom putovanju.

Federalno ministarstvo napominje da je pored dobijanja ove oznake potrebno da se zaposlenici u turizmu razumiju, a kompanije posluju u skladu s dobivenom oznakom, saopćeno je iz ovog ministarstva.

Izvor: