Ambasada Rusije bijesna na Šmita zbog odluke o finansiranju izbora: Posljednja granica cinizma je prevaziđena

Nikada do sada međunarodni zvaničnici nisu tako besramno zadirali u tuđi novčanik, naveli su iz ruske ambasade

Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini se oglasila nakon što je visoki predstavnik u našoj zemlji Kristijan Šmit (Christian Schmidt) jučer iskoristio Bonske ovlasti i donio odluku o finansiranju izbora.

 

 

– Još jednom podsjećamo da bez odgovarajuće rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a djelovanje gospodina Kristijana Šmita kao visokog predstavnika u BiH je nelegitimno. U tom kontekstu izjavljujemo da njegove takozvane odluke nisu obavezujuće.

Što se tiče suštine zadnjeg od njih koji se odnosi na održavanje izbora – posljednja granica cinizma je prevaziđena. Nikada do sada međunarodni zvaničnici nisu tako besramno zadirali u tuđi novčanik. Iako se, iskreno govoreći, ova akcija organski uklapa u piratsku logiku kolektivnog Zapada, što jasno pokazuju nezakonita ograničenja prema Rusiji.

Apsurdnost postupanja Kristijana Šmita naglašava činjenica da su stranke u BiH išle ka kompromisu po ovom pitanju. Štaviše, bilo je konkretnih prijedloga za prevazilaženje nastale situacije – napisano je u reakciji ambasade Rusije.

Navode da “je opet prevladala gruba sila koja je namjerno destabilizirala situaciju u BiH”.

– Potvrđujemo potrebu da same bosanskohercegovačke strane dođu do rješenja o svim ključnim pitanjima, da nema alternative dijalogu i kompromisu, uključujući i parametre organizacije istinski slobodnih i demokratskih izbora, za koje postoje potrebni pravni mehanizmi.

Nećemo se iznenaditi ako putanja političke linije tzv. međunarodne zajednice dovede do toga da će, „umorna od svojevoljnosti Bosanaca i Hercegovaca“, sama „izabrati“ lokalne predstavnike u strukturama vlasti u vlastitu sliku i priliku. I to će biti apoteoza zapadnog „demokratskog“ upravljanja Bosnom i Hercegovinom – naveli su iz ambasade Rusije.

 

  • Objava ambasade Rusije na Facebooku

    Objava ambasade Rusije na Facebooku

    FOTO: SCREENSHOT

Izvor: avaz.ba