Amra Šabić-el-Rejes dobila pismo od Bajdena: “Ti si postala dio ideje koja čini Ameriku”

Ja sam inspirisan tvojom hrabrošću i snagom koju si pokazala uprkos srceparajućoj tragediji i prognanstvu, napisao je Bajden komentirajući njenu knjigu koja govori o genocidu u Srebrenici

Profesorica i naučna istraživačica na Univerzitetu “Columbia” Amra Šabić-el-Rejes (El-Rayess) dobila je pismo od predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Džoa Bajdena (Joe Biden).

Kako je navela, pismo se odnosi na njenu knjigu “Mačka kojoj nikad nisam dala ime: Istinita priča o ljubavi, ratu i preživljavanju”, a koja govori o agresiji na BiH od 1992. do 1995. godine, s akcentom na njen rodni grad Bihać.

Šabić-el-Rejes napominje da se knjiga sada nalazi i u Bijeloj kući, a da je pismo dobila i za njen “dobrovoljan rad vezan za Bosnu i Hercegovinu i edukaciju narednih generacija o mržnji zbog koje može da potone svako društvo, kako u BiH tako i u SAD-u”.

– Evo par rečenica, a puni prijevod i više detalja slijede uskoro jer imam danas obaveza:

“Draga Amra,

Hvala ti na tome što si podijelila svoju priču sa mnom i na tvojoj knjizi Mačka kojoj nikad nisam dala ime”. Ja sam inspirisan tvojom hrabrošću i snagom koju si pokazala uprkos srceparajućoj tragediji i prognanstvu.

Tvoja hrabrost i odlučnost su primjeri za tvoje kćerke, Dinah-u i Jannah-u. Ti si postala upravo dio ideje koja čini Ameriku…” – napisala je Šabić-el-Rejes na Facebooku.

  • Bajden: Tvoja hrabrost i odlučnost su primjeri za tvoje kćerke

    Bajden: Tvoja hrabrost i odlučnost su primjeri za tvoje kćerke

    Foto: AFP


Dodaje da je ostatak pisma  fokusiran na Bosnu i Hercegovinu i odlučnost Amerike da pomogne ostvarenju sigurnosti i prosperiteta u BiH.

– Kod mene se posao nastavlja – posao čiji je cilj da je manje mržnje i više mira, razuma, sreće i uspjeha za sve dobre ljude i u BiH i širom svijeta. Nismo genocid preživjeli da sjedimo skrštenih ruku i gubimo svoj glas – nego da naša upozorenja i priče odzvanjaju širom svijeta i preventiraju i gase vatrenu mržnju gdje god pomolila glavu – navela je  Šabić-el-Rejes.

  • Status Amre Šabić-el-Rejes

    Status Amre Šabić-el-Rejes

    Foto: Printscreen

Izvor:avaz.ba