Dodik: Podnijeću krivične prijave protiv sudija Ustavnog suda BiH

Ustavni sud Bosne i Hercegovine objavio je odluke o zahtjevima parlamentaraca za HE Buk Bijela i Milorada Dodika o ustavnosti Zakona o zastavi BiH.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, u izjavi za medije je rekao da će “podnijeti za svakog od tih sudija krivičnu prijavu za kršenje Ustava i zloupotrebu položaja i ovlaštenja”.
“Šta očekivati od Ustavnog suda koji uporno pokazuje da radi neustavno i da je politički organ. Taj Ustavni sud ne odlučuje po Ustavu već po nekim svojim kriterijima. Nigdje nije potvrđeno da je Predsjedništvo odlučivalo o zastavi i njima nije to bilo dovoljno da se zastava usvoji”, rekao je Dodik.
Krivična prijava
Kazao je i da će kao član Predsjedništva podnijeti za svakog od tih sudija krivičnu prijavu za kršenje Ustava i zloupotrebu položaja i ovlaštenja.
“I to je način na koji možemo govoriti, ovo nema nikakvog smisla. Zakonski je uslov da Zakon o zastavi bude usvojen na Parlamentu i da ga potvrdi Predsjedništvo koje to nikad nije uradilo i oni kažu da je to dobro”, rekao je.
Dodik je kazao i da je odluka o apelaciji 24 poslanika Parlamentarne skupštine BiH na koncesije za izgradnju hidrelektrana na Drini “ujdurma protiv Republike Srpske”.
“Veoma je jasno da su na prostoru Republike Srpske koji ne dodiruje ni spoljne granice BiH niti je u dodiru sa entitetskom linijom date koncesije za izgradnju hiroelektrana”, rekao je Dodik povodom odluke Ustavnog suda BiH da apelaciju poslanika koja se odnosi na izgradnju hidroelektrana na Drini rješava Komisija za koncesije BiH.
Trivijalna kamuflaža
On je dodao da je “Federacija BiH izdala više od 300 takvih koncesija i da ih niko nije sporio”. “Ja ih neću sporiti nikada jer to pripada Federaciji BiH, ali je odjednom napravljena trivijalna kamuflaža oko toga. Kakva Komisija za koncesije BiH da rješava sporove?“, kazao je Dodik, i dodao:
“To nije zakonska obaveza, pa ne može biti ni ustavna. Nažalost, ovo što radi Ustavni sud i te navodne sudije više rade na raspakivanju BiH nego svi politički napori”. (N1)
Izvor:Tuzlanski.ba