Australac koji je snimao poginule policajce osuđen na 10 mjeseci zatvora

Australac koji je prošle godine snimao i rugao se policijskim službenicima stradalim u saobraćajnoj nesreći, kažnjen je sa 10 mjeseci zatvora, prenosi Anadolu Agency (AA).

Richard Pusey (42) je prošlog mjeseca proglašen krivim za kršenje javnog reda i mira, kao i za upotrebu droge te druga kaznena djela.

Muškarac je u pritvoru proveo skoro 300 dana, tako da će uskoro biti pušten na slobodu.

Sudija koji je izrekao kaznu nazvao je Puseyev postupak “bezosjećajnim, okrutnim i sramotnim.”

Porodice preminulih izrazile su nezadovoljstvo izrečenom kaznom.

Puseyja je prošle godine na autocesti u Melbourneu zaustavilo četvoro policajaca zbog brze vožnje. Kada su ga htjeli pritvoriti, svo četvero je udario kamion koji je skrenuo sa svoje trake.

Osuđeni muškarac stajao je nekoliko metara dalje te je izbjegao nalet kamiona. Nakon nesreće mobitelom je počeo snimati policajce, a potom se rugao policajki Lynette Taylor dok je umirala prikliještena ispod kamiona.

Dok je snimao policajce izgovarao je riječi poput “smrskan je”, “pravda”, “apsolutno sjajno” i “lijepo”.

Ovaj slučaj zgrozio je australsku javnost. Sudija Trevor Wraight izjavio je prošlog mjeseca da su mediji demonizirali Puseya do te mjere da je “vjerovatno najomraženiji čovjek u Australiji.”

Vozač kamiona, koji je usmrtio četvero policijskih službenika, prije dvije sedmice je osuđen na 22 godine zatvora.   Izvor:Tuzlanski.ba